Afbeelding

Perfecte match tussen Basisschool SBO de Sponder en Schooljudo

ROOSENDAAL - Basisschool De Sponder is gestart met het Schooljudo programma. Zij zullen starten met de waarde: Vertrouwen. De onderwerpen die worden besproken zijn onder andere: vertrouwen in elkaar, zelfvertrouwen en vertrouwen kan groeien.

Bij bij speciaal onderwijs staat een goed pedagogisch klimaat voorop. Vandaar de perfect match met het sociaal-emotionele programma van Schooljudo. Tijdens dit programma wordt er gefocust op de groepsdynamica per groep door elk jaar een andere waarden centraal te zetten. Met als doel om de weerbaarheid van de leerlingen te verbeteren.

Anne Rongen van Schooljudo: “Wij kiezen er bewust voor om het eerste jaar aan vertrouwen te werken. Door de kinderen deze waarde te laten ervaren door middel van fysieke lessen op de judomat en praatlessen in het klaslokaal wordt de groepsdynamiek verbeterd. Na het vertrouwen kunnen we verder bouwen. Dit doen wij met de waarde samenwerken. Door de methodieken die wij bij Schooljudo hanteren leren kinderen te reflecteren en elkaar te complimenteren.”

(School)judo als onderwijsmethodiek

In 1882 is judo bedacht als opvoedkundige onderwijsmethodiek door de Japanse pedagoog Jigoro Kano. Hij was ervan overtuigd dat de beoefening van judo zou leiden tot het worden van een sympathiek(er) mens in een gezond(er) lichaam. De eeuwenoude filosofie van het judo zoals door Kano is bedacht heeft Schooljudo omgezet in een moderne methodiek. Om judo in te zetten als filosofie, als spel om te werken aan de fysieke en sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. Én aan de groepsdynamiek van een klas. Zeven Schooljudo-waarden staan binnen een doorlopende leerlijn centraal: vertrouwen, samenwerken, respect, beheersing, weerbaarheid, discipline en plezier. Door deze waarden uit te lichten op de judomat én in het klaslokaal maakt Schooljudo kind en klas krachtig.

Wilt u een les bezoeken? Dat kan. Geef dit aan bij anne@schooljudo.nl dan overleggen wij met de school wat de mogelijkheden zijn. [l]