Afbeelding
Foto:

CHAPEAU: Het Roosendaalse talentje werd vorig jaar vijfde en gaat dit jaar voor de eerste plaats
KOP: Tienjarige Finn start nieuw seizoen minibiken

ROOSENDAAL - De tienjarige Finn Testers uit Roosendaal staat aan de vooravond van het nieuwe seizoen van een bijzondere sport, namelijk Minibike. Dit is racen op hele kleine motoren. Afgelopen jaar reed Finn al mee tijdens het NK Junior Moto en daarbij wist hij vijfde van Nederland te worden. Dit jaar gaat hij natuurlijk weer voor de eerste plaats.

DOOR REMKO VERMUNT

De tienjarige Finn heeft twee jaar geleden meegedaan aan een opstapcursus voor minibike. "Ik vond dat direct erg leuk en aangezien ik al na een half rondje begeleiding zelf kon rijden, bleek ik er ook nog eens gevoel voor te hebben", vertelt de jonge rijder. En zo geschiedde. Finn ging natuurlijk eerst meer trainen om nog beter te worden. Eerst op indoor kartbanen en later ook buiten op parkeerplaatsen en afgezette evenemententerreinen. "In het begin huurde ik daarvoor een minibike, maar om de bike echt te leren kennen wil je vaker op dezelfde bike rijden", legt hij uit. Daarom werd een speciale minibike aangeschaft.

Afstellen

En dat was niet alleen wennen voor Finn, maar ook voor zijn vader. Die moest leren hoe de bike werkt en wat je kan doen om de bike goed af te stellen voor de verschillende circuits en omstandigheden. "Ik moest vooral leren hoe het rijden op een circuit gaat, wat de ideale lijnen zijn, wanneer en waar je gaat remmen voor je de bocht ingaat", vertelt Finn.

Wedstrijden

Na een jaar trainen besloot Finn, samen met zijn vader, om mee te gaan doen aan wedstrijden. Begin 2019 schreef hij zich daarom, net als andere kinderen uit het hele land, in voor het NK Junior A Moto Racing kampioenschap van de KNMV. Junior A is voor kinderen tot 10 jaar. "Ik heb gekozen voor startnummer 88 waarmee ik het hele jaar heb gereden. Tevens heb ik me aangesloten bij het Dutch Minimoto Team om ondersteuning bij trainingen en wedstrijden te hebben en ook van de andere coureurs te kunnen leren." Maar, om een kans te maken op de titel moest er voor Finn wel een nieuwe motor komen. Zijn trainingsmotor werd omgeruild voor een echte wedstrijdmotor. "Ik moest uiteraard wel even wennen aan deze motor en zeker ook de power die erin zit ten opzichte van mijn eerste motor. We zijn in het vroege voorjaar veel gaan trainen en dat zorgde ervoor dat ik vol vertrouwen op 20 april 2019 aan de start stond van mijn allereerste NK wedstrijd, erg spannend!" Tijdens zijn eerste raceweekend werd Finn zesde bij de eerste race en achtste bij de tweede race en dat was helemaal niet slecht. "Het was beter dan we hadden durven hopen." Uiteindelijk heeft Finn meegedaan aan acht raceweekenden en daarmee behaalde hij een mooie vijfde plaats in het eindklassement. "Ik ben erg tevreden, dit is echt boven verwachting." Gedurende het seizoen heeft Finn dan ook veel geleerd en zich verder ontwikkeld. "Maar mijn concurrenten werden ook steeds beter. Ik heb dus echt moeten strijden, vaak ging het goed maar ik had het soms ook erg zwaar."

Trainen

Dit jaar wordt Finn een jaartje ouder en daarom stroomt hij door naar de Junior B klasse. Dat zorgt ervoor dat er een aantal technische aspecten aan zijn minibike aangepast moeten worden, waardoor onder andere het vermogen van zijn motor toe gaat nemen. "Dat betekent ook dat ik moet gaan trainen en leren omgaan met het toegenomen vermogen en hogere bochtensnelheden. Een grote stap om te maken, waar ik heel veel zin in heb."

Start seizoen

De afgelopen tijd heeft Finn al getraind met zijn nieuwe motor. Binnen op kartbanen en nu is de tijd om weer naar buiten te gaan om daar (op kartbanen en juniortrack Assen) te gaan trainen. Het Corona virus steekt hier de komende weken echter een stokje voor. Vooralsnog gaat hij eind april officieel van start met zijn tweede NK seizoen. "Op 4 april hadden we een teampresentatie gepland van het Dutch Minimoto Team bij café de Veestallen aan de Kade in Roosendaal. Deze wordt nu helaas geannuleerd en zal wellicht later nog plaatsvinden. Daarna gaat het racen weer beginnen." [l]