Afbeelding
Foto:

Burgemeester: 'We pakken dit samen op'

ROOSENDAAL - Het coronavirus heeft een grote impact op de samenleving en daarom heeft de gemeente Roosendaal een speciaal steunpunt in het leven geroepen. Inwoners die in nood dreigen te komen omdat door het Coronavirus hun (dagelijkse) ondersteuning wegvalt, kunnen dit sinds afgelopen week melden bij het speciale Corona-steunpunt.

DOOR REMKO VERMUNT

Het corona-steunpunt is er onder andere voor mensen bij wie het even niet meer lukt met de dagelijkse beslommeringen. Bijvoorbeeld de boodschappen, menselijke aandacht, een uurtje oppassen op de kinderen of wat dan ook. "De Coronacrisis heeft flinke gevolgen voor mensen in onze stad en onze dorpen. Mensen die tot voor kort nog prima in staat waren om voor zichzelf te zorgen kunnen nu in de probleem te komen. Bijvoorbeeld omdat de vertrouwde mantelzorger wegvalt; of omdat de kinderen of kleinkinderen niet meer langs kunnen komen", stelt wethouder Inge Raaijmakers.

'Als gemeente proberen
we ook nu een helpende
hand te bieden'

"Als gemeente proberen we ook nu en juist nu die groep een helpende hand te bieden. Ik ben blij dat dit steunpunt er nu voor ze is."

Initiatieven

Maar, het Corona-steunpunt is er ook voor inwoners die in deze moeilijke tijd initiatieven willen opzetten om anderen te helpen en ergens tegen aanlopen. "We zien hartverwarmende initiatieven ontstaan van inwoners die anderen willen helpen. En van samenwerkingspartners van de gemeente, die bezig zijn met creatieve en zorgzame oplossingen voor onze inwoners. De zorg voor de meest kwetsbare groepen in onze samenleving wordt inmiddels door velen opgepakt. Fantastisch!"

Vreemde tijden

Burgemeester Han van Midden kan dat alleen maar beamen. "We leven in vreemde tijden", stelde de burgemeester in een brief aan alle Roosendalers. "Waar we vorige maand nog druk waren met de stikstofcrisis zijn we nu in een volksgezondheidscrisis terecht gekomen." Door deze crisis is niet alleen het land, maar ook onze gemeente met zowel de stad als de dorpen volgens de burgemeester veranderd van een energieke, ondernemende en sociaal zeer actieve omgeving naar een situatie waarin sociaal contact zich veelal tot de voordeur beperkt.

Trots

"Dat is nogal wat. Want vele inwoners van onze gemeente begeven zich in verschillende netwerken die cruciaal zijn voor saamhorigheid en ons welzijn. En veel ligt stil, van het één op andere moment." Toch vindt de burgemeester het prachtig om te zien hoeveel 'meedenk-kracht' en initiatieven er op dit moment uit de lokale samenleving komen. "Daar ben ik als burgemeester echt heel trots op. De gemeente ondersteunt dit soort initiatieven van harte en houdt uiteraard een oogje in het zeil. Het toont de veerkracht van onze lokale samenleving. Veerkracht die ik als import Roosendaler, nu nog van boven de sloot, al op meerdere momenten heb mogen ervaren. Want hoe groot deze crisis ook moge worden, dit pakken we samen op."

Creativiteit en positiviteit

De burgemeester sluit zijn bericht positief af: "Met een beetje inspanning, de juiste creativiteit en positiviteit, komen we hier sterker uit met zijn allen. Het gaat jullie goed en weet mij te vinden in uiterste noodgevallen en kijk vooral goed om naar elkaar!" [l]

Coronasteunpunt

Mensen bij wie het even niet meer lukt met de dagelijkse beslommeringen, kunnen bellen met het Coronasteunpunt via 14 0165

Initiatieven

Bent u al samen met andere inwoners aan de slag maar kunt u wat extra ondersteuning gebruiken? Neem contact op met Lize Vandenberghe. Zij ondersteunt vanuit de gemeente: 06 – 25 77 80 79 of l.vandenberghe@roosendaal.nl"