Marjolein Dijkers en Lillian Chin namen deel aan het uitwisselingsprogramma FOTO LUKE GOVERS
Marjolein Dijkers en Lillian Chin namen deel aan het uitwisselingsprogramma FOTO LUKE GOVERS Foto: Luke Govers

CHAPEAU: Leerlingen van het NG-lyceum wisselden kennis en vaardigheden uit met Belgische leeftijdgenoten
KOP: 'Armoede is een complex begrip met tal van oplossingen'

ROOSENDAAL – Het Norbertus Gertrudis Lyceum heeft inmiddels, net als alle andere scholen, de deuren gesloten in verband met het coronavirus. Maar, vlak voor de uitbraak van het virus, zette de school de deuren juist wagenwijd open voor een uitwisseling met leerlingen van het Sint-Lugardis uit Antwerpen. Marjolein Dijkers en Lillian Chin uit het vierde jaar VWO zijn uitermate enthousiast over de opgedane ervaringen tijdens de uitwisseling.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

De uitwisseling stond geheel in het teken van het thema ‘armoede’. Al gaandeweg het gesprek duiden de dames dat er, zowel in Nederland als in België, een taboe op het onderwerp ligt. Niet iedereen is bereid om het simpelweg bespreekbaar te maken of aan te geven dat er daadwerkelijk armoede wordt geleden.

Opzet

“Vorig jaar werd ons gevraagd of we dit jaar aan een uitwisselingsprogramma met leerlingen van een Antwerpse school wilden deelnemen. Vanuit de 4e jaargroepen meldden zich 12 Belgische leerlingen en vanuit Nederland evenzoveel. Het thema van de uitwisselingsbijeenkomsten betrof armoede. Omdat we daar ook duurzaamheid aan wilden koppelen, zijn wij in november op de fiets naar Antwerpen gereden, terwijl de Belgische leerlingen begin maart op dezelfde manier naar Roosendaal kwamen”, duiden Marjolein en Lillian de tastbare consequenties van gemaakte afspraken rondom het thema.

Theorie

Vier begeleidende leerkrachten uit België en Doris Rodrigues, Martine Fitouri, Kees Laros en Youri Lavrijsen van het NG-college, maakten een programma rondom het thema ‘armoede’. “Naast een aantal theoretische onderdelen was er ook ruimte voor praktische invulling. “We hebben gediscussieerd over het begrip armoede en getracht een definitie te formuleren”, laat Marjolein Dijkers ons weten. “We merkten al heel snel dat er best grote verschillen zijn, en ook dat de oplossingen divers zijn. Om dat zelf te ervaren, was er een model gekozen waarbij een Belgische en Nederlandse leerling samen een land uit de Verenigde Naties vormden, in beeld brachten hoe groot de problemen waren en hoe die mogelijk opgelost zouden kunnen worden”, vult Lillian haar aan. “Dan merk je ook pas dat een oplossing bij het ene land wel werkt, terwijl dat voor een ander land zeker niet hoeft te gelden”, concluderen de meiden samen.

Taboe-gehalte

Wat bij de beide dames enorm is blijven hangen is het taboe-gehalte, waarmee het thema armoede is omringd. Lillian: “Het is voor heel veel mensen een ongelooflijke drempel waar ze overheen moeten stappen. Het is natuurlijk ook nogal wat dat je moet toegeven dat je financiële situatie niet rooskleurig is en er daardoor heel veel normale dingen gewoon niet kunnen”. Marjolein voegt daar nog aan toe: “Er zijn best organisaties als Stichting Leergeld en de Voedselbank die een wezenlijke bijdrage kunnen leveren, maar dan moet een gezin of alleenstaande wel bij die instanties bekend zijn. En dat is nog steeds erg lastig”.

Praktijk

Ter afsluiting van de uitwisselingsdagen werd er, in groepjes van 5, een warme maaltijd bereid, waarbij de ingrediënten zoveel mogelijk biologisch moesten zijn. Er was per persoon € 2,50 beschikbaar, zodat het budget voor de maaltijd € 12,50 betrof. “Wat ons vooral is tegengevallen is de tijd die je nodig hebt om bewust dingen te kopen. We hebben uiteraard naar de prijs gekeken maar ook naar de samenstelling van de producten. Uiteindelijk hebben alle groepen die klus goed geklaard”, vatten de dames het praktische deel samen. “Mijn groepje heeft wraps gegeten met gehakt, crème frêche en groenten”, vertelt Marjolein. “Het groepje van Lillian deed zich tegoed aan vegetarische lasagne”. Voor beide meiden geldt in ieder geval dat deze uitwisselingsdagen hen heeft ‘verrijkt’ en de problematiek rondom armoede en bestrijding duidelijker heeft gemaakt. [l]