Afbeelding
Foto:

Roosendaalse weer thuis na lockdown Marokko

ROOSENDAAL - Wat een heerlijke, zonnige citytrip naar Marrakech moest worden, veranderde voor Silvana Francken uit Roosendaal al snel in een periode vol onduidelijkheid, stress en paniek. De Roosendaalse zette maandagmiddag, samen met drie vriendinnen, weer voet op Nederlandse bodem. "Ik ben nog nooit zo blij geweest om thuis te zijn."

DOOR REMKO VERMUNT

De vier Roosendalers vertrokken donderdag naar Marrakech. Natuurlijk werd er wel nagedacht over het coronavirus, maar aangezien de situatie op dat moment beter was in Marokko dan in Nederland, dachten de vrouwen dat het geen kwaad kon om toch te gaan. Dat veranderde echter drastisch toen Marokko zaterdagochtend opeens besloot om alle vluchten naar en vanuit Nederland, België, Duitsland en Portugal per direct te schrappen. Onbekend was of er überhaupt nog vliegtuigen zouden vertrekken naar Nederland en zo ja, wanneer dan.

Twijfels

"Wij hadden een terugvlucht voor maandagochtend staan, maar volgens de berichtgeving ging het vliegveld op zondag om 08.00 uur al op slot", vertelt Silvana. Eerst voelde het onwerkelijk. Er was twijfel binnen de groep. Gaan we zo snel mogelijk naar huis of wachten we het gewoon af? "We waren daar aan het eten, maar ik heb de helft laten staan. Ik had totaal geen honger meer door de zenuwen en stress." De vier dames besloten toch maar zo snel mogelijk naar het vliegveld te gaan, maar wat ze aantroffen was één bak ellende. Daarbovenop kwam ook nog eens het bericht dat hun terugvlucht officieel geannuleerd werd.

Gestrande reizigers

Toen kwam het besef dat als er niet snel iets geregeld zou worden, de vrouwen misschien wel erg lang in Marokko vast zouden zitten. Er werd een vliegticket gekocht van Casablanca naar London, maar ook die vlucht was onzeker en hoe zouden de vrouwen vanuit Engeland weer naar Nederland komen? Gelukkig kwam zondagochtend het hoge woord eruit. De vliegmaatschappij kreeg toestemming van Marokko om gestrande Nederlanders op te halen uit onder andere Marrakech. "Maar we konden in Marokko niets. We kregen geen informatie van de vliegmaatschappij en het was haast onmogelijk om vanuit daar vliegtickets te boeken."

'Ik ga voorlopig
niet meer op reis'

Stress

Vanuit het thuisfront werd geprobeerd om als één van de eersten tickets te bemachtigen voor dat vliegtuig, want het was maar de vraag hoeveel kansen ze zouden krijgen om terug te komen in Nederland. Er werd constant gekeken óf er vluchten beschikbaar kwamen en de websites werden constant vernieuwd. Rond 15.00 uur leek het alsof er vliegtickets gekocht waren. "Maar bij het betalen waren ze al te laat. De stoelen waren weg." Dat ging zo drie keer door. Maar uiteindelijk is het ze gelukt. Er werden vier tickets geboekt voor het eerste vliegtuig terug naar Nederland dat in een mum van tijd was uitverkocht. "Ik ga voorlopig niet meer op reis", lacht Silvana nu. [l]