Crisis als eye-opener

Mensen blijven verbazen in crisissituaties. De een rent gillend weg bij gevaar en de ander schiet juist te hulp. Heb je afgelopen weken gehamsterd, dan ben je een egoïst. Heb je alle goede adviezen in de wind geslagen, dan ben je dom of asociaal. Maar laten we het niet alleen negatief beschouwen. Er zijn veel mensen die zich heel positief onderscheiden.

Allereerst de hulpverleners die letterlijk met gevaar voor eigen leven hun werk blijven doen en daarvoor terecht nationaal applaus kregen. En die grote meerderheid die keurig de aanwijzingen opvolgt in de overtuiging dat we alleen zo de boel gecontroleerd kunnen uitzieken. Waar ik een beetje om gegniffeld heb zijn de loftrompetten die geblazen worden over het optreden van premier Mark Rutte.

Dezelfde man die altijd gebrek aan visie wordt verweten, gaat nu bij links en rechts op het schild. Rutte bewijst dat visie iets is als goede voornemens. Je hebt ze, maar in een wereld die nog nooit zo onvoorspelbaar is geweest, moet je ze toch constant bijstellen. Dan liever een staatsman die onverwachte problemen het hoofd biedt, verbindend is en in oplossingen denkt. Helaas staat niet iedereen er zo in.

Ik voorspel dat de ruimhartigheid van de overheid, om ondernemers te helpen die van de ene op de andere dag hun omzet zagen wegvallen, zal worden misbruikt. Er zijn nu al gewetenloze individuen die de crisis en de hulpbehoevendheid van senioren misbruiken om hen aan te bieden boodschappen te doen en vervolgens hun pinpas leeg trekken.

Terwijl de crisis ons allemaal in de ban houdt, krijg ik nog dagelijks fishing-emails van figuren die het op mijn bankrekening hebben gemunt. Ik eindig met mijn ongetwijfeld niet gelezen antwoord: 'How dare you to continue robbing people in these times of crisis. For you there is not even a place in hell.' Sterkte allemaal.