Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Werkzaamheden van start in de Parklaan

ROOSENDAAL - Er zijn geen verblijven van vleermuizen of andere beschermde diersoorten aangetroffen in de bomen rondom de Parklaan en daarom kon afgelopen week officieel gestart worden met de renovatie van de straat. Maandag werd al gestart met de kap van 75 bomen in het trottoir en de daadwerkelijke herinrichting staat gepland voor medio april. "We hopen de werkzaamheden voor het eind van het jaar af te ronden."

DOOR REMKO VERMUNT

Volgens nationale en internationale regelgeving is het verplicht om, voordat een dergelijke ingreep plaatsvindt, onderzoek te doen naar het eventueel voorkomen van beschermde flora en fauna. Daarom is in mei 2019 al een zogenaamde quickscan uitgevoerd en naar aanleiding daarvan was extra onderzoek nodig.

Vleermuizen
Een onderzoeksbureau is daarom in de periode van 6 juni 2019 tot 23 januari 2020 verschillende keren aanwezig geweest in de Parklaan om onderzoek te doen naar de aanwezigheid van vleermuizen. "Het vleermuisonderzoek is uitgevoerd met behulp van een batdetector. Dit zet de voor mensen onhoorbare ultrasone geluiden van vleermuizen om in hoorbare geluiden. Aan de hand van de frequentie, het ritme en de toonkwaliteit van de geluiden in combinatie met vliegbeeld, silhouet en biotoop is het mogelijk om de vleermuissoorten te onderscheiden."

Resultaat

Tijdens het onderzoek zijn in het projectgebied wel vleermuizen aangetroffen, maar de bomen doen geen dienst als vaste rust- of verblijfplaats. "Wel zijn er waarschijnlijk paarverblijven aanwezig in de huizen aan de Parklaan", constateert het onderzoeksbureau. Ook worden de voortuinen gebruikt door de vleermuizen voor voedsel en de voortuinen maken deel uit van hun vliegroutes. Maar, de bomen vormen dus geen verblijfplaats voor de vleermuizen en daarom mogen ze alsnog gekapt worden.

Bomenkap

En daar is afgelopen week dan ook een start mee gemaakt. In totaal worden er nu 75 bomen gekapt en uiteindelijk komen er ook 75 bomen voor in de plaats. "Dit onderzoek richt zich overigens alleen op de kapvergunningplichtige bomen in de Parklaan. De bomen in de Trompstraat en de Piet Heijnstraat zijn niet vergunningsplichtig en naar deze bomen is dan ook geen onderzoek naar gedaan", meldt de gemeente. De plannen zoals die verder worden uitgevoerd zijn samen met de bewonerswerkgroep uitgewerkt.

Duurzaamheid

Naast dat de bomen in de trottoirs vervangen worden, worden tijdens de herinrichting ook de rijbanen versmald waardoor er bredere trottoirs ontstaan. "In het kader van circulariteit worden de stenen van de rijbaan hergebruikt. De tegels uit de trottoirs zijn kwalitatief heel slecht, waardoor ze niet kunnen worden hergebruikt. Deze worden bewerkt zodat ze als bouwstof kunnen worden hergebruikt."

Klimaat

Verder worden er parkeervakken aangelegd die deels bestaan uit grasbetontegels. "Dit doen we als klimaatadaptieve maatregel: regenwater wordt niet afgevoerd maar zakt in de bodem. Daarom vragen we de bewoners ook hun medewerking om de regenpijpen aan de straatzijde los te koppelen van het gemeentelijke riool." Verder worden er nog verkeersremmende maatregelen genomen door de wegen smaller uit te voeren en door optische verkeersdrempels aan te brengen.

Coronavirus

De start van de herinrichting staat gepland voor medio april en de gemeente hoopt de werkzaamheden voor het eind van het jaar af te ronden. "De huidige onzekere situatie rondom het coronavirus kan vertraging inhouden voor zowel de start, uitvoeringsduur en gereedkomen van het werk. We houden ons altijd aan de richtlijnen van het RIVM en geven de aannemer de gelegenheid binnen deze kaders het werk uit te voeren. Daarnaast zijn we zoals gebruikelijk afhankelijk van de weersomstandigheden." [l]