Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

De Draai 2020 geannuleerd door Coronacrisis

ROOSENDAAL - Het is één van de grootste evenementen in de gemeente Roosendaal: De Draai. Dit jaar stond het evenement op de planning voor 27 en 28 juli, maar het coronavirus gooit roet in het eten. De grote onzekerheid van de komende periode heeft ervoor gezorgd dat de organisatie toch nu al de knoop heeft doorgehakt: er komt dit jaar geen 41e editie van De Draai.

DOOR REMKO VERMUNT

"Met pijn in ons hart hebben wij dit besluit genomen maar de vele onzekere factoren van dit moment laten ons geen andere keuze", stelt de organisatie. "We zijn met onze voorbereidingen op het punt gekomen dat er contractuele verplichtingen aangegaan moeten worden waar financiële consequenties aanhangen." De Draai is voor de inkomsten bijna volledig afhankelijk van kaartverkoop en sponsorbijdragen, maar beiden staan vanwege de coronacrisis op losse schroeven. Zo zou de kaartverkoop op 1 april van start gaan, maar dat werd al uitgesteld vanwege het coronavirus.

Ondernemers

De andere inkomsten komen van sponsorbijdragen van veelal lokale ondernemers. "Maar het bestuur is van mening dat het op dit moment moreel niet past de gesprekken voort te zetten met onze sponsoren. Binnen onze sponsorgroep zijn veel ondernemers die zwaar getroffen zullen worden door de crisis en alles op alles moeten zetten om hun onderneming door deze crisis heen te loodsen." Nu de inkomsten dan ook voor een groot deel wegvallen of in ieder geval onzeker zijn, is het risico voor de organisatie te groot. "Ook sportief is het onzeker of er renners beschikbaar zijn nu diverse koersen worden afgelast en of uitgesteld. Wij zijn van mening dat we geen concessies willen doen aan de succesvolle, sportieve formule van 2019, en het publiek hoogstaande kwaliteit willen bieden!"

Focus

Daarom gaat de organisatie zich nu volledig focussen op de editie van 2021. "En we gaan ervan uit dat heel Roosendaal dan weer van de partij zal zijn. Echter op dit moment zijn er belangrijkere zaken in de wereld en moet we samen deze gezondheidscrisis doorkomen. Voor het eerst sinds 41 jaar zal er dit jaar met pijn in ons hart geen spektakel zijn op de Kade."

Volksronde

De Volksronde die op 25 juli eveneens op de Kade georganiseerd wordt gaat vooralsnog wél door. "Op dit moment hoeven wij nog geen beslissing te nemen. In tegenstelling tot De Draai hebben wij niet te maken met kaartverkoop en contracten met artiesten. We voelen mee met de organisatie van de De Draai en hopen in 2021 wederom samen een mooi wielerweekend op de Kade te kunnen organiseren."

Maatregelen

De Draai is overigens niet het enige evenement dat als gevolg van de coronacrisis afgelast wordt. Het kabinet maakte afgelopen week bekend dat alle evenementen tot 1 juni verboden zijn en daarmee ging een dikke streep door de evenementenkalender van dit jaar. Denk bijvoorbeeld aan de Nostalgische Kermis die van 10 tot en met 15 april op de planning stond, maar ook festivals zoals Oude Liefde Roest Niet,het Speciaalbier Festival en het Bevrijdingsfestival. Daarnaast is ook de Avondvierdaagse afgelast, net zoals de Geraniummarkt en de N'Ooploop. De organisatie van Appeltje Eitje (21 tot en met 24 mei) heeft al laten weten druk bezig te zijn met het omzetten van de vergunningen naar 11, 12 en 13 september. Overigens zijn er nog veel meer grote en kleine evenementen afgelast, waaronder ook alle voorstellingen van De Kring Roosendaal.

Leuk uitje

Met deze maatregelen wil het kabinet de ouderen en kwetsbaren beschermen én men wil voorkomen dat het zorgstelsel overbelast raakt. "Ik snap dat dat hard kan aankomen, maar als we het virus willen controleren dan hebben we geen keus. Mensen kijken uit naar een leuk uitje, maar dat gaat nu niet."