April opgave. FOTO DORPSRAAD WOUW
April opgave. FOTO DORPSRAAD WOUW Dorpsraad Wouw

Ken uw Wouw opgave van april

WOUW - De foto van de maand maart leverde de inzenders geen problemen op. In beeld kwam de entree van het vroegere raadhuis van de voormalige gemeente Wouw, thans in gebruik als sterrenrestaurant 'Mijn Keuken'. Boven het glas-in-loodraam staat het jaartal 1923 in Romeinse cijfers, MCMXXIII.

Toen in de zomer van 1924 burgemeester Juten de eerste feestelijke raadsvergadering in het vernieuwde gebouw mocht openen, maakte hij gewag van het feit dat de verbouw was uitgesteld totdat de prijzen waren gedaald. “Als het geld kost, hoeft het niet” staat geschreven in het boek Woide, die Wouda uit 1980.

In de zestiende eeuw was er al sprake van een raadhuis, dat vooral betekenis had als schepenbank met hoge jurisdictie. Dat wil zeggen dat het de bevoegdheid had om lijfstraffen op te leggen en zelfs doodvonnissen kon uitspreken.

In de loop der eeuwen zijn verschillende verbouwingen uitgevoerd, totdat in 1980 het pand Markt 14, het vroegere huis van Sjef Luyckx, als gemeentehuis in gebruik werd genomen.

Winnaar

Rian Mangelaars uit Geerhoek was een van de goede inzenders; zij werd door loting winnaar van de cadeaubon met een waarde van € 15, beschikbaar gesteld door Ondernemers Vereniging Wouw. Mevrouw Mangelaars heeft de bon inmiddels in ontvangst kunnen nemen. Zij wist ook nog de tijdelijke bibliotheekfunctie van het pand te benoemen.

Inzending komende maand

Wilt u in de komende maand meedingen naar deze prijs? Bezoek dan www.dorpsraadwouw.nl en lees daar hoe u uw inzending op de juiste plaats krijgt.

U kunt dat gedurende de gehele maand april van 2020 doen.[l]