Afbeelding
Foto: Afonso Pereira

Chelsey Heijnen wil als bokser naar de Olympische Spelen

ROOSENDAAL – De in Roosendaal geboren en getogen bokser Chelsey Heijnen is een ambitieuze sportvrouw. Naast die ambitie heeft ze ook een groot realiteitsgevoel. Ze wil graag maar de Olympische Spelen, maar laat in het midden of het die van 2021 of van 2024 worden.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Naast het competitieve karakter van Chelsey en de drang om te winnen, heeft ze nog een aantal karaktereigenschappen die haar sportief gezien daar hebben gebracht waar ze nu is. Ze is vasthoudend, doelgericht, en legt wat prestaties betreft de lat hoog.

Als kind

“Als kind was ik bij het zwemmen al erg fanatiek. Ik wilde daar niet alleen mijn A- en B-diploma halen, maar alles wat er binnen mijn bereik lag. Die motivatie om tot het hoogst haalbare te gaan, heb ik altijd gehad en ook gebruikt om mijn doelen te bereiken”, vat de fanatieke sportster haar eerste kennismaking met sport en prestatie samen.

Rugby

En Chelsey vervolgt: “Mijn oom Lars was voorzitter van de rugbyclub RCC Bekaro. Op zolder had hij een paar schitterende rugbyschoenen liggen. Hij beloofde me die schoenen wanneer ik zou komen rugbyen. En dat ben ik vanaf mijn 5e jaar al gaan doen. Vanaf mijn 12e werd ik geselecteerd voor het Nederlands Rugby Team en heb daar tot mijn 16e gespeeld”. De rugbycoach van Chelsey adviseerde haar op een gegeven moment om een bokser training te volgen, zodat ze haar voetenwerk ten behoeve van het rugbyen zou kunnen verbeteren. “Na mijn eerste bokswedstrijd was ik verkocht. Dat was een ervaring die ik bij de rugby nooit heb gehad”.

Boksen

“Ik stopte in 2015 met rugbyen en stapte over naar de boksopleiding van Aleco Sport Visions”. Met mijn bokstrainer André de Klerk werden er vervolgens behoorlijke stappen gezet. “In 2017 werd ik Nederlands- en Europees Jeugdkampioene en mocht ik deelnemen aan wedstrijden voor het wereldkampioenschap”. Uiteindelijk resulteerde dat in 2019 tot een uitermate eervolle vermelding op de Wall of Fame van het Johan Cruijff College.

Olympische Spelen

Chelsey Heijnen zit momenteel in een ‘tussenjaar’. “Ik heb het afgelopen jaar mijn MBO Niveau 4 diploma behaald en wilde eigenlijk gelijk doorgaan met een opleiding tot gymdocent in Arnhem. Mijn ouders vonden het verstandig dat ik me op één ding zou concentreren. Dat werd uiteindelijk de wil om een ticket voor de Olympische Spelen te verwerven. Daar ben ik nu dus uitvoerig mee bezig, en daar geniet ik elke dag van. Wat ik doe is voor veel mensen uniek en ik doe hier veel ervaringen mee op.

Training

Dat betekent dat de Roosendaalse sportvrouw momenteel zo’n 12 tot 13 keer per week in de sportschool is te vinden voor haar trainingen. “En die trainingen dienen niet alleen de technische kant van de sport, maar ook de conditie, de cardio, kracht en revalidatie. Ik kom normaal gesproken uit in de Eliteklasse van 64 kg. Omdat de Olympische Spelen die categorie niet kent, heb ik op de eerste plaats mijn gewicht terug moeten brengen tot 60 kg. En dat klinkt simpel, maar dat is wel degelijk een prestatie. Tenslotte gaat het niet alleen om het trainen, maar ook over voeding en het doseren daarvan”. Gelukkig treft Chelsey begripvolle ouders die haar daarin overduidelijk steunen.

Toekomst

En zoals aangegeven vindt Chelsey de ‘weg naar de Olympische Spelen’ toe net zo belangrijk als het deelnemen aan de Spelen zelf. “De ervaringen die ik nu opdoe zijn een uitstekend basis om dat gestelde doel te gaan bereiken”. Of dat in 2021 of 2024 wordt, laat ze wijselijk in het midden.

De Roosendaalse bokser Chelsey Heijnen tijdens een trainingsmoment