Blijft de O.L.V. kerk wel of niet open?
Blijft de O.L.V. kerk wel of niet open? Foto: Google Maps

Parochie blijft strijden voor één kerk in Roosendaal

ROOSENDAAL - Het bestuur van de Sint-Norbertusparochie in Roosendaal heeft een boze brief gestuurd naar Bisschop Liesen, waarin men flink uithaalt naar de bisschop. "U hebt de parochie een rad voor ogen gedraaid", stelt vicevoorzitter Maarten Mallekoote namens het parochiebestuur. "Het zou u sieren om uw besluit te herzien en ons voorgestelde gebouwenplan voor één kerk in Roosendaal stad te bekrachtigen."

DOOR REMKO VERMUNT

Al jaren is er wrijving tussen het parochiebestuur en het bisdom. Het is dan ook niet voor niets dat het huidige bestuur zijn ontslag al heeft ingediend, maar vijf maanden na ontslag roept het bestuur de bisschop nog een keer op om aan hun wensen tegemoet te komen: "U kunt nog terug! Het zou u sieren om uw besluit te herzien en ons voorgestelde gebouwenplan voor één kerk in Roosendaal stad te bekrachtigen."

Het begon in 2013 toen het bisdom alle parochies opriep om een gebouwenplan te maken. Welke kerken moeten behouden blijven en welke kerken kunnen we beter afstoten? Dat was de vraag van de bisschop. Reden? Teruglopende financiën, krimpende bezoekersaantallen en minder pastores.

Sluiting kerken

De Sint-Norbertusparochie gaf gehoor aan de oproep. Er werd een gebouwenplan opgesteld en als gevolg daarvan werden de Goede Herderkerk en de St. Fransicuskapel gesloten. Maar, dat was volgens het bisdom niet genoeg. Najaar 2018 kwam de parochie met een nieuw plan: de St. Josephkerk zou dé kerk van Roosendaal worden. De Moeder Godskerk aan de President Kennedylaan en de O.L.V kerk aan de Kade zouden gesloten worden. Parochianen werden ingelicht en het nieuws dat sommige kerken zouden sluiten kwam hard aan bij de kerkgangers, maar er zou vol ingezet worden op de St Josephkerk met onder andere een herinrichting en een parochiecentrum.

Ontmoetingscentrum

En zo geschiedde. De Moeder Godskerk ging dicht en de toestroom naar de St. Josephkerk nam sterk toe. "Daarnaast zien we een groei aan migranten, Arabische - en Vietnamese christenen als kerkgangers." De pastoor wil daarom graag een ontmoetingscentrum realiseren bij de St Josephkerk. "Er is nu geen plaats om na de kerkdienst bijeen te blijven voor een kopje koffie en een gesprek. Wij doen hen hierdoor tekort terwijl in ons pastoraal plan ontmoeten een belangrijke plaats inneemt." Met de financiën die vrij zouden komen door de sluiting van de kerken zou dat ook mogelijk worden.

Onbegrip

Totdat de bisschop begin februari 2019 van gedachte verandert. Naast de St. Josephkerk moest toch de O.L.V. kerk mét klooster openblijven. "Wij waren verbijsterd door deze ommezwaai. Wij willen graag ontmoetingskerk zijn maar kunnen hier geen gehoor aan geven. Onze inspanningen vanaf ons aantreden begin 2014 om eenheid te krijgen in de toen gevormde St. Norbertusparochie werden op één slag te niet gedaan. Parochianen bleven met boosheid, onbegrip en in verwarring achter", stelt het bestuur. "Wij kunnen het de parochianen niet uitleggen en u doet het niet."

Eerst zouden er buitenlandse priesters naar Roosendaal komen en die zouden het klooster met de kerk nodig hebben. Toen dat niet doorging zou er een kleine communiteit van enkele zusters het klooster betrekken. "De onduidelijkheid over de door u gewenste functie van het O.L.V. complex voor de toekomst blijft voortbestaan. Met alle gevolgen van dien: polarisatie tussen geloofsgemeenschappen, dalende inkomsten en frustratie van de pastorale ontwikkelingen. De door u gedane belofte over een snelle uitkomst van de aankoop van het kerk/kloostercomplex hebt u niet na kunnen komen. Sterker nog: er is nog geen begin van uitzicht op een oplossing. Kortom: U hebt de parochie een rad voor ogen gedraaid", stelt het bestuur. "Keer op keer hebt u gezegd dat de komst van een communiteit 'praktisch zeker' is. We stellen begin april 2020 vast dat de onderhandelingen over de verkoop van het O.L.V. complex nog moeten beginnen! Zonder enige garantie op succes. U noemt het open houden van twee stadskerken een extra financiële uitdaging. Een onbegrijpelijke en onverantwoordelijke uitspraak. U noemt het een opgave om parochianen uit beide kerken te verbinden. Wij noemen dit aansturen op polarisatie en faillissement", besluit het bestuur.[l]

De Moeder Godskerk moest afgelopen najaar de deuren sluiten