Afbeelding
Foto: Google Maps

Gemeente kiest voor een nieuwe
aanpak voor de wijk Langdonk

ROOSENDAAL - De problemen in de wijk Langdonk werden in het verleden vooral achteraf opgepakt, maar de gemeente kiest nu voor een andere aanpak. In plaats van achteraf handelen, kiest de gemeente nu voor een preventieve aanpak. Dat stelt burgemeester Han van Midden.

DOOR REMKO VERMUNT

"Op het gebied van overlast, onveiligheid(sgevoel), intimidaties, vuurwerk en ergernissen scoort de wijk op bijna alle onderdelen erg negatief en meestal slechter dan de andere wijken en dorpen in onze gemeente", dat stelde Eric de Regt (Roosendaalse Lijst) onlangs op basis van cijfers van de politie. "Natuurlijk was al veel langer bekend dat Langdonk geen florerende wijk was/is, maar het lijkt nu toch echt tijd voor een stevige integrale aanpak in de strijd tegen de verloedering en verdere verpaupering." De Regt wilde dan ook weten wat de gemeente gaat doen om de problemen aan te pakken.

Korte lijntjes

Dat er uitdagingen in de wijk zijn, kan burgemeester Han van Midden alleen maar beamen. Máár, dat wil volgens hem niet zeggen dat er de afgelopen jaren niets is gebeurd. "ln Langdonk werken diverse partijen al geruime tijd integraal met elkaar samen om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk Langdonk te bevorderen." Zo wordt er al jaren samengewerkt tussen bijvoorbeeld de gemeente, woningcorporatie Alwel, Wijzijn Traverse, het Opbouwwerk, politie en diverse actieve bewonersgroepen zoals buurtpreventisten en de werkgroep Schoon Langdonk. "Gezien de grote hoeveelheid activiteiten, is het lastig om een uitputtend overzicht te geven van alle activiteiten. Belangrijker vinden wij dat de diverse partijen elkaar goed weten te vinden en gezamenlijk werken aan de vraagstukken in de wijk."

Resultaten

Een belangrijke spil in het web is de Broedplaats. "Dit is dé ontmoetingsplek voor bewoners, bewonersgroepen en professionals. Dit is tevens de plek waar bewoners gemakkelijk hun signalen over mogelijke misstanden kwijt kunnen en waarop vervolgens actie kan worden ondernomen door de diverse betrokken instellingen." En die aanpak heeft ook echt wel resultaten opgeleverd. ln het najaar van 2019 is bijvoorbeeld de overlast op het parkeerterrein Lindenburg aangepakt. "Ook is fors geïnvesteerd op diverse multiprobleemgezinnen en op vandalisme en vuurwerkoverlast."

Preventieve maatregelen

Maar, de gemeente wil nu vooral gaan inzetten op preventieve maatregelen waarvan het effect op de langere termijn merkbaar zal zijn. "Zo worden de buurtpreventisten van Langdonk op korte termijn getraind te kijken met een ondermijningsbril. Daardoor zullen zij beter in staat zijn de politie te informeren over verdachte situaties." Ook straathoekwerkers gaan kwetsbare jongeren opzoeken en ervoor zorgen dat zij de juiste hulp krijgen.

Herstructurering

Daarnaast is Alwel druk bezig met een herstructurering van de wijk. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de openbare ruimte, maar er wordt ook gekeken naar de wijksamenstelling in relatie tot de leefbaarheid en veiligheid in de wijk. "Er zijn nu korte lijntjes tussen professionals onderling en tussen professionals en betrokken inwoners. Daardoor kan er snel geschakeld worden. Bij alle partijen is dan ook voldoende vertrouwen in deze samenwerking." [l]

2. Wat gaan/kunnen de betrokken partijen betekenen en doen voor de wijk en op welke termijn? Graag een opsomming per partij en hun mogelijke rol?


Elke partij werkt vanuit de eigen expertise. WijZijn Traverse is verantwoordelijk voor de inzet van maatschappelijk werk en opbouwwerk. De politie en gemeentelijke Boa's zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid etc. Het gaat om het gezamenlijk leveren van maatwerk door alle partijen. Gezien de grote hoeveelheid activiteiten, is het lastig om een uitputtend overzicht te geven van alle activiteiten.
Belangrijker vinden wij dat de diverse partijen elkaar goed weten te vinden en gezamenlijk werken aan de vraagstukken in de wijk. De afgelopen jaren is met name in die samenwerking geïnvesteerd waardoor er nu korte lijntjes zijn tussen professionals onderling en tussen professionals en betrokken inwoners. Zo kan er snel en effectief geschakeld kan worden als dat nodig is en er bij alle partijen voldoende vertrouwen is in de samenwerking..

4. De problemen in de wijk waren al langer bekend en er gebeurt natuurlijk al het nodige om deze het hoofd te bieden. Kunt u hier een beeld van schetsen: wie is al actief, op welk gebied en wat zijn tot op heden de geboekte resultaten

Enkele geboekte resultaten zijn: ln het najaar van 2019 is de overlast op het parkeerterrein Lindenburg aangepakt. Ook is fors geÏnvesteerd op diverse multiprobleemgezinnen en op vandalisme en vuunruerkoverlast. Dat zijn repressieve maatregelen die snel effect (kunnen) sorteren. Belangrijker zijn de preventieve maatregelen waarvan het effect op de langere termijn merkbaar zal zi4n. Zo worden de buurtpreventisten van Langdonk op korte termijn getraind te kijken met een ondermijningsbril. Daardoor zullen zij beter in staat zijn de politie te informeren over verdachte situaties. Straathoekwerkers sporen kwetsbare jongeren op en zorgen ervoor dat zij de juiste hulp gaan krijgen