Afbeelding
Foto: WIJNAND NIJS

Milieuvriendelijke aanpak van eikenprocessierups

ROOSENDAAL - Inwoners van de gemeente Roosendaal gaan ook deze zomer last hebben van de eikenprocessierups, maar de gemeente doet er alles aan om die overlast zo ver mogelijk terug te dringen. Dat laat wethouder Inge Raaijmakers weten. "Vorig jaar was er een explosieve groei van de eikenprocessierups, waardoor we constant achter de feiten aan hebben gehobbeld. Dit jaar wordt daarom vol ingezet op een preventieve behandeling."

DOOR REMKO VERMUNT

Wie vorig jaar last heeft gehad van de haartjes van de eikenprocessierups, kan zich de jeuk waarschijnlijk nog goed herinneren. Die overlast wil de gemeente Roosendaal dit jaar zo goed als mogelijk tegengaan. "We willen niet dat onze inwoners constant met jeuk rondlopen", stelt Inge Raaijmakers. Daarom is er een plan van aanpak opgesteld, waarbij vooral wordt ingezet op een preventieve bestrijding. Maar, de mogelijkheden voor de gemeente zijn beperkt, omdat de inzet van gif verboden is. "We willen dat op een milieuvriendelijke manier doen. We kunnen niet alles dood maken, want daarmee wordt de natuur alleen maar verder verstoord. We moeten juist de goede balans vinden."

Nestkastjes

De gemeente neemt daarom verschillende maatregelen. Dat begon al eerder dit jaar met het plaatsen van ongeveer tweehonderd nestkastjes voor onder andere koolmezen en uilen. Zij vormen een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. "Met name in de dorpen was er veel animo voor deze nestkastjes, maar als er nog inwoners zijn met een leuk initiatief dan staan we daar zeker voor open." Zo is er inmiddels ook rondom het Vrouwenhof een burgerinitiatief ontstaan voor het plaatsen van nestkastjes. "Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen."

Bacterie

Maar, het ophangen van deze kastjes moet vooral z'n vruchten afwerpen op de langere termijn en de eerste rupsen zijn een paar dagen geleden al gesignaleerd. Daarom start de gemeente op korte termijn met het preventief behandelen van eikenbomen met een zogenaamd bacteriepreparaat. Dit preparaat wordt op de bomen gespoten, zodra zij blad krijgen. Naar verwachting is dat de laatste week van april. Dat blad wordt gegeten door de rupsen, waardoor zij de bacterie binnenkrijgen en doodgaan. "Zit er nog geen blad aan de boom, dan heeft preventief behandelen geen zin."

Verschillende locaties

Er is echter één maar. De gemeente Roosendaal telt in totaal bijna 15.000 eikenbomen en die kunnen niet allemaal behandeld worden. Daarom heeft de gemeente onderscheid gemaakt tussen de verschillende bomen. Op locaties waar veel mensen samenkomen, zoals scholen sportparken en speelplaatsen worden de bomen sowieso behandeld. De eikenbomen die wél in de bebouwde kom staan, maar waar mensen niet snel samenkomen, worden vaak ook behandeld met het preparaat. Eikenbomen in het buitengebied en bijvoorbeeld doorgaande wegen in de bebouwde kom waar mensen niet samenkomen, worden niet behandeld. "Bomen in bijvoorbeeld de Verfraaiing en de Staaltjes worden sowieso niet behandeld. We zijn daar al lang bezig om het ecosysteem te herstellen. Als we daar gaan spuiten, doen we alles teniet."

Vlinders

Het bacteriepreparaat werkt namelijk niet alleen op de eikenprocessierups, maar op alle rupsen. "We moeten dit dus voorzichtig aanpakken, want we willen geen zeldzame vlinders raken met het preparaat." De gemeente krijgt daarbij hulp van de Vlinderstichting. Zij hebben precies in kaart gebracht welke bomen wel behandeld kunnen worden en welke niet.

Inzicht

Hiermee denkt de gemeente Roosendaal de overlast flink terug te kunnen dringen in tegenstelling tot vorig jaar. "Maar ik ga niet zeggen dat mensen geen jeuk meer gaan hebben", stelt Raaijmakers. "Het duurt jaren voor het ecosysteem weer helemaal hersteld is. We zullen dus ieder jaar moeten bekijken of de aanpak van het jaar daarvoor heeft geholpen en daar moeten we op anticiperen." Zo worden er bijvoorbeeld ook feromoonvallen opgehangen. Dit is niet zozeer om de rupsen te bestrijden, maar meer om inzicht te krijgen in het gedrag van de eikenprocessierupsen en -vlinders. "De periode van overlast verwachten we vanaf half mei tot in juli. Op hardnekkige plekken gaan we, net als vorig jaar, ook de nesten wegzuigen."

Wil je zien of de eikenbomen bij jou in de buurt behandeld worden? Bekijk dan de kaart van de gemeente Roosendaal op www.roosendaal.nl/openbaar-groen