FOTO REMKO VERMUNT
FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Roosendaal kiest voor alternatieve invulling van Dodenherdenking

ROOSENDAAL - Vanwege het coronavirus heeft het gemeentebestuur van Roosendaal besloten om dit jaar geen Dodenherdenking te houden op de wijze zoals dat in voorgaande jaren gebruikelijk was. Toch worden er wel kransen gelegd bij onder andere het oorlogsmonument in de Parklaan in Roosendaal én in Moerstraten.

Burgemeester Han van Midden legt op 4 mei in de loop van de middag namens alle inwoners van de gemeente Roosendaal een krans bij het oorlogsmonument aan de Parklaan. Dat doet hij samen met een vertegenwoordiger van het Korps Commandotroepen, die ook een krans legt. Ook wordt een krans gelegd op de hoek van de Luienhoekweg/Moerstraatsebaan te Moerstraten. "Uiteraard is er voor iedereen de mogelijkheid om bloemen en/of een krans bij de monumenten weg te leggen op 4 mei, met inachtneming van de geldende regels vanuit het RIVM en het kabinet." Van de kransleggingen en de speech van de burgemeester worden opnames gemaakt, die via de verschillende (social) mediakanalen worden verspreid. De speech wordt ook gepubliceerd in de Roosendaalse Bode van 6 mei.

Taptoe en Wilhelmus

Burgemeester Han van Midden ondersteunt daarnaast de oproep vanuit het landelijke comité 4 en 5 mei aan alle trompettisten in Nederland om op 4 mei om 19.58 uur vanuit het eigen omgeving het signaal Taptoe te spelen. Om 20.00 uur is er, net als andere jaren, twee minuten stilte. De burgemeester roept iedereen op om na de twee minuten stilte eveneens vanuit hun eigen omgeving het Wilhelmus mee te zingen.

Ten aanzien van het vlaggen geldt dit jaar vanwege de bijzondere situatie dat inwoners op 4 mei, in tegenstelling tot het gebruikelijke protocol, de gehele dag de vlag halfstok mag hangen ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers. Op 5 mei geldt het gebruikelijke protocol, dat men mag vlaggen ter gelegenheid van Bevrijdingsdag. [l]