Zicht op de Sint Jan. FOTO TONI RAATS
Zicht op de Sint Jan. FOTO TONI RAATS Toni Raats

Klokken klinken in de stilte van Roosendaal

ROOSENDAAL - De St. Janstoren zingt haar lied door alle tijden heen. Iedere maandag tussen 14.00 uur en 15.00 uur is er vanaf de St. Janstoren de marktbespeling.

De klokken geven hun klanken ook in deze tijd om zowel lief als leed te delen, te vieren en te herdenken. In deze tijd van stilte klinkt de waterval van klokkenklank nog fraaier en indringender over de stad.
Klokken zijn door de eeuwen heen tekenen van verbinding.
Het carillon doet dat in Roosendaal al zo’n 54 jaar en is opgericht in de naoorlogse tijd.
Als teken van vrijheid en wederopbouw.
Het is een typisch en uniek Nederlands instrument waarvan de historie zo’n 500 jaar teruggaat.

Aanvankelijk begonnen met een mechanisch automatisch spel is het nu daarnaast uitgebreid met een volledig via een stokkenklavier met de hand bespeelbaar instrument van minstens 57 klokken. In Roosendaal klinkt er als vooraankondiging van de tijd ieder half uur een melodie.

Stadsbeiaardier Toni Raats, weer herstelt van een valpartij, speelt iedere maandag tussen 14.00 en 15.00 uur weer een gevarieerd programma dat aansluit bij de sfeer in de stad.

Carillon
Het carillon geeft een extra mogelijkheid om op een veilige manier met voldoende afstand op de markt, Emile van Loonpark, Tongerloplein op een rustige manier te kunnen genieten van de sfeer in de stad, ook in deze onzekere tijd. De klokken geven daar uiting aan en zorgen voor troost en bemoediging, maar zorgen ook voor een waterval van heldere klanken.

Ook vanuit de auto valt het instrument goed te beluisteren op het bovenste dek van parkeergarage de Biggelaar.

Ook als er ideeën zijn om samen met de stadsbeiaardier en de klokken iets samen te doen, van harte welkom. Het kan gaan om allerlei uitingen van kunst en cultuur, In het verleden is er samengewerkt met zangers, koren, dichters, dansers en toneelverenigingen.

Niet voor niets klonk op de laatste bespeling het oude en nog steeds bekende Tullepetaonse carnavalslied: Doeget Saome.
Daarnaast zullen er ook op Koningsdag en 5 mei extra bespelingen zijn.

Meer info via:
t.raats@roosendaal.nl. [l]