Sjaak Adriaanse en Frans Landsbergen overhandigen de Wonderfoon aan Ida Verbiest en Marga Koster FOTO CHRISTIAN TRAETS
Sjaak Adriaanse en Frans Landsbergen overhandigen de Wonderfoon aan Ida Verbiest en Marga Koster FOTO CHRISTIAN TRAETS Foto: Christian Traets

Odensehuis krijgt eerste 'wonderfoon' uitgereikt

ROOSENDAAL - Sjaak Adriaanse van de Roosendaalse Fiksclub heeft afgelopen woensdag de eerste wonderfoon overhandigd aan het Odensehuis in de Dr. Schaepmanlaan. Wonderfoons zijn telefoons die oude liedjes laten horen als je de hoorn van de haak neemt en een cijfer draait. Ze zijn een groot succes in verzorgingshuizen, want ze geven mensen met dementie weer even 'contact' met vroeger.

DOOR REMKO VERMUNT

Het idee voor de Wonderfoon is niet nieuw. De Nijmeegse uitvinder Leo Willems bedacht de wonderfoon in eerste instantie voor zijn schoonmoeder met dementie. De wonderfoons worden gemaakt van omgebouwde oude telefoons met een draaischijf. "Het klassieke PTT-model T65. Iedereen belde daar vroeger mee, dus zo'n telefoon stond echt in ieder huishouden." Daarmee zorgt de telefoon bij mensen met dementie dan ook meteen voor herkenning. Het idee van Willems sloeg echter aan en al snel maakte hij meerdere telefoons voor onder andere verzorgingshuizen. Inmiddels heeft de Wonderfoon ook Roosendaal bereikt.

Het idee

"Ik was, voor de coronacrisis, bij een netwerkbijeenkomst in de Westrand", legt Sjaak Adriaanse uit. "Daar waren mensen van allerlei instanties aanwezig. Je gaat dan lunchen en ondertussen praat je natuurlijk wat met elkaar." Toeval wil dat Sjaak aan dezelfde tafel zat als Marga Koster van het Odensehuis in Roosendaal. "Zij vertelde over de Wonderfoon en toen dacht ik: 'Dat kunnen wij met de Fiksclub maken'."

Fiksclub

De Fiksclub is onderdeel van Stichting Transition Town Roosendaal. Zij komen eens in de maand samen in het Huis van de Westrand. Op dit moment ligt dat natuurlijk even stil vanwege het coronavirus. De Fiksclub bestaat uit een twintigtal handige vrijwilligers met goed gereedschap, die binnenlopende bezoekers helpen met het repareren van hun kapotte spullen. Alles wat het niet meer doet, of waar een stukje, poot of oor af is, komt in aanmerking. "Het maken van een Wonderfoon is op zich ook niet lastig", legt Adriaanse uit.

"Er is een groep techneuten die precies heeft uitgezocht hoe het moet en zij hebben de handleiding online gezet." Maar, de Fiksclub zou de Fiksclub niet zijn, als ze de Roosendaalse wonderfoons toch niet een beetje zouden aanpassen. "Bij de originele wonderfoons kan je naar dertig nummers luisteren. Wij hebben hem aangepast zodat er honderd nummer op kunnen."

Eerste Wonderfoon

Frans Landsbergen heeft zich als lid van de Fiksclub ontfermd over het aanpassen van de telefoons. "De eerste bestelling kwam vanuit het Odensehuis, daarom wilden we de eerste wonderfoon ook aan hen overhandigen." En daarmee waren Marga Koster en Ida Verbiest dan ook enorm blij. "Het Odensehuis is op dit moment dicht vanwege de coronacrisis. Mensen met dementie kunnen er nu dan ook even niet terecht voor een bakje koffie, maar de telefoon gaat nu onder hen circuleren. Zo kan hij toch al gebruikt worden."

Nieuwe bestellingen

Inmiddels heeft de Fiksclub nog vijftien nieuwe bestellingen binnengekregen. "We hebben negentien telefoons liggen en veertien daarvan zijn er al omgebouwd." Die telefoons moeten nog wel even getest worden én er moeten liedjes op gezet worden. "We hebben een lijst met 1800 nummers dus mensen hebben echt wel wat te kiezen. Van jaren '50 tot jaren '80, maar ook Nederlandstalig en instrumentaal." Volgende week wordt de tweede Wonderfoon overhandigd aan één van de verzorgingshuizen van Groenhuysen.

Telefoons

Heeft u nog zo'n oude PTT-telefoon met een draaischijf waar vroeger iedereen mee belde? Neem dan contact op via info@ttroosendaal.nl of 0165-546557. [l]