Geen dagelijkse binnenkomst na de etappes op de Oude Markt FOTO PETER VAN DE MOLENGRAAF
Geen dagelijkse binnenkomst na de etappes op de Oude Markt FOTO PETER VAN DE MOLENGRAAF Foto: Peter van de Molengraaf

Weer grote streep door evenementenkalender

ROOSENDAAL - Alle evenementen tot en met 1 september worden afgelast vanwege de coronacrisis. Dat maakte minister president Mark Rutte afgelopen week bekend tijdens de langverwachte persconferentie. Het is een maatregel die veel mensen al aan zagen komen, maar die ook grote gevolgen heeft voor de evenementenkalender in de gemeente Roosendaal. Daarmee wordt een dikke streep getrokken door tal van evenementen.

DOOR REMKO VERMUNT

De organisatie achter het Rooskleurig Festival dat gepland stond voor 22 augustus liet meteen na de persconferentie weten dat het evenement wordt verplaatst naar de zomer van 2021. "We dachten aanvankelijk dat we wel veilig zouden zitten eind augustus maar nu is het door de overheid definitief besloten: alle grote festivals en evenementen tot 1 september 2020 zijn afgelast."

Achter de schermen werd al maanden gewerkt aan deze tweede editie van het Rooskleurig Festival in het Vrouwenhofpark. "Dus jullie kunnen je vast onze teleurstelling voorstellen, zoals we die van onze bezoekers ook heel goed begrijpen." Maar, uitstel is volgens de organisatie geen afstel. "We gaan Rooskleurig Festival verplaatsen naar 2021 en hoewel we het nu een jaar moeten uitstellen, zijn we ervan overtuigd dat we het dubbel en dwars gaan inhalen en het feest volgend jaar zo mogelijk nóg groter gaat zijn!"

Nieuw datum

Er is nog niet bekend op welke datum het Rooskleurig Festival in 2021 gaat plaatsvinden. Dat moet komende weken bekend worden. "We zijn inmiddels al in overleg met de Gemeente Roosendaal over de nieuwe beoogde datum en zodra deze zeker is zullen we dat natuurlijk direct laten weten." Reeds gekochte tickets blijven geldig voor de editie in 2021. "Het zijn bewogen tijden voor iedereen en om het Rooskleurig Festival volgende jaren te kunnen blijven organiseren, vragen we jullie om de gekochte tickets te bewaren. Met jullie steun en support kan het festival blijven bestaan en kunnen we deze zware klap te boven komen."

Wielerzomer

Door het verbod op evenementen komt er dit jaar ook geen Roosendaalse wielerzomer. De organisatie van De Draai liet eerder al weten het evenement te verplaatsen naar volgend jaar, maar ook andere wielerrondes worden nu uitgesteld. Denk aan de Ronde van Heerle, de Ronde van Nispen en de Volksronde. De organisatie van laatstgenoemde is nog aan het onderzoeken of een wielerevenement later in het jaar een optie is. "Maar niet getreurd. In 2021 zijn we er natuurlijk weer, want dan wordt er weer gestreden om het Roosendaals kampioenschap, Open Kampioenschap en rijden de ex-profs weer achter de legendarische derny's." Een andere fietsevenement dat dit jaar geannuleerd wordt, is de Nationale Jeugdronde. Ook zij verplaatsen het evenement naar volgend jaar.

Jeugdronde

Voor het eerst sinds 37 jaar zal het dan ook stil zijn op de Oude Markt in Roosendaal tijdens de eerste week van de zomervakantie. Geen dagelijkse binnenkomst na de etappes op de Oude Markt, geen prijsuitreiking, geen avondspel en ook geen zinderende finale op de zondagmiddag. "De Nationale Jeugdronde is een echt zomerevenement. Alle deelnemers, vrijwilligers, betrokkenen en ook zeker onze sponsoren verdienen de kwaliteit van de Nationale Jeugdronde zoals zij al 36 fantastische jaren van ons gewend zijn. De 37e editie van dit mooie evenement wordt daarom verplaatst naar 27 juli t/m 1 augustus 2021." Nooit eerder heeft de Nationale Jeugdronde een zomer overgeslagen. Wel is er na 27 edities van de Internationale Jeugdronde een tussenjaar geweest in aanloop naar de 1e Nationale Jeugdronde in 1984

Tal van andere evenementen

Evenementen die dit jaar eveneens geen doorgang vinden zijn Mooi was die Tijd en Blommenkinders, de woensdagavond concerten van Palm Parkies, het Back tot the Fifties Festival en vele anderen. [l]