FOTO REMKO VERMUNT
FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Horeca strijd voor bruisende markt

ROOSENDAAL - 'Samen gaat het lukken. Wij gaan ons 100% inzetten om de horeca op de Oude Markt weer te laten bruisen.' Die tekst prijkt sinds afgelopen week groot op een spandoek op de Oude Markt. "We willen alle Roosendalers een hart onder de riem steken", laat Jean-Pierre Koltoff namens de horecaondernemers weten.

DOOR REMKO VERMUNT

Dinsdagochtend werd het grote spandoek onthuld op één van de panden op de Markt. Diezelfde avond werd bekendgemaakt door minister president Mark Rutte dat de horeca voorlopig nog tot 20 mei gesloten blijft voor publiek. "Om eerlijk te zijn, was dat geen grote schok voor mij", stelt Koltoff, eigenaar van onder andere Bij Moeders en Dakota's. "'s Middags waren de adviezen al uitgelekt en dan weet je dat er verlenging aankomt. Maar goed, die drie weken dat we langer dicht moeten blijven, dat blijft toch een klap."

Hoop

Zelf blijft Koltoff er redelijk nuchter onder. "Maar je hebt toch de hoop dat er ergens een klein gaatje komt, waarin we weer kunnen gaan ondernemen, maar de hoop voor de horecaondernemers is wel helemaal de kop ingedrukt." Het steekt volgens Koltoff dan ook enorm dat er tijdens de persconferentie helemaal niets is gezegd over de horeca. "We zijn gewoon helemaal niet genoemd en dat terwijl de horeca zo'n grote branche is. Van koffiebarretjes tot hostels, noem het maar op. Het gaat om miljarden aan omzet."

Tegemoetkoming

En dat terwijl er nog veel onduidelijkheid is over de tegemoetkoming vanuit het Rijk. Achter de schermen wordt op lokaal en landelijk niveau gewerkt aan een oplossing. Maar of dat voldoende gaat zijn, moet nog blijken. Overigens verwacht Koltoff niet dat de horeca na 20 mei weer open mag. "Eén dag later is het Hemelvaart. Ze gaan de boel dan echt niet in één keer opengooien, want iedereen komt dan naar het terras." Voorlopig gaat het dus nog wel even duren voor de Roosendalers weer kunnen genieten op de Oude Markt. "Maar zodra het kan, dan zij wij er allemaal om de Oude Markt weer te laten bruisen." [l]