Afbeelding
Foto:

CHAPEAU: Ballonnen oplaten verboden en uitbreiding van fietsenstallingsverbod
KOP: Roosendaal kiest voor nieuw APV

ROOSENDAAL - Als het aan de burgemeester en wethouders ligt, is het oplaten van ballonnen met helium en wensballonnen binnenkort niet meer toegestaan in de gemeente Roosendaal. De gemeenteraad gaat met elkaar in gesprek over de nieuwe APV, oftewel de Algemene Plaatselijke Verordening. Daarin staan alle regels beschreven die de gemeente zelf heeft vastgelegd op het gebied van openbare orde en veiligheid. Elke gemeente heeft een eigen APV die alleen geldt binnen de grenzen van die gemeente.

Een aantal van die regels zijn erg duidelijk. Zo is het bijvoorbeeld verboden om de openbare orde te verstoren, je mag niet flyeren, muren bekladden of stickers plakken. Ook geldt er een verbod op loslopende honden én je mag niet wildplassen. Maar, ieder jaar worden daar ook regels aan toegevoegd of juist weggehaald en dat is ook dit jaar het geval. Zo wordt er bijvoorbeeld een nieuwe alinea toegevoegd over het oplaten van (wens)ballonnen.

Verbod op ballonnen

De gemeenteraad nam in april 2019 al een motie aan met daarin het verzoek om het oplaten van ballonnen strafbaar te maken in de gemeente Roosendaal. Daar wordt dit jaar gehoor aan gegeven. In een nieuwe alinea staat beschreven dat het verboden is om ballonnen op te laten in de open lucht én het is verboden om het oplaten van ballonnen te organiseren. De bemande heteluchtballon en de ballon die ingezet wordt voor meteorologisch onderzoek is uitgezonderd van het verbod.

Verbod op glaswerk

Ook is er een nieuwe alinea toegevoegd over het gebruik van glaswerk in de Roosendaalse binnenstad. "Glaswerk in de openbare ruimte kan voor gevaarlijke situaties zorgen", stelt de gemeente. Horecaondernemers moeten daarom verplicht in de gaten houden of bezoekers 'geen drinkgerei van glas of flessen van glas buiten de inrichting en terras brengt'. Dit verbod geldt straks voor de gehele binnenstad.

Fietsen stallen

In de nieuwe APV is ook een uitbreiding opgenomen van het fietsenstallingsverbod. "In de binnenstad is het geoorloofd de fiets te parkeren bij de zogenaamde nietjes en in de twee gratis toegankelijke overdekte fietsenstallingen", stelt de gemeente. "Dit verbod werkt redelijk omdat we in de afgelopen jaren een behoorlijk aantal nietjes hebben geplaatst."Maar, op één punt in de binnenstad staan regelmatig fietsen geparkeerd die overlast veroorzaken. Het gaat dan om de onderdoorgang vanaf de Bloemenmarkt naar het Emile van Loonpark. "Het fietsenstallingsverbod willen we uitbreiden om dat probleem op te lossen." [l]