interviews met ouderen uit Roosendaal. (feb 2020)
interviews met ouderen uit Roosendaal. (feb 2020)

De Vrouwen van Wanten duiken in Roosendaalse geschiedenis

ROOSENDAAL - Dat jongeren en theatermakers inventief zijn, wisten we al en toch is het een aangename verrassing dat op 4 mei 2020 alle veertig jongerenprojecten van Theater Na de Dam doorgang vinden, ondanks de huidige situatie. Eén van die projecten staat onder leiding van De Vrouwen van Wanten oftewel: de Roosendaalse Sofie Habets en Romy Rockx.

Theater Na de Dam is een nationale traditie. Sinds 2010 spelen op 4 mei om 21.00 uur door het hele land artiesten, toneelspelers, jongeren en muzikanten voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog of via die oorlog reflecteren op de wereld van vandaag. Vanwege de coronamaatregelen kon dat dit jaar niet doorgaan, maar de projecten worden op een alternatieve manier voortgezet. Er worden door ruim 450 jongeren podcasts gemaakt, hoorspelen, korte films en filmmonologen voorbereid, kookmagazines en analoge vrijheidsduiven ontworpen, zakdoeken gehaakt, postkaarten verspreid, audio en thuiswandelingen verzonnen en herdenkingspakketten in elkaar gezet. Ook theatercollectief De Vrouwen van Wanten doet mee met deze bijzondere editie.

Over het jongerenproject van De Vrouwen van Wanten

Oorspronkelijk zouden Roosendaalse jongeren onder leiding van De Vrouwen van Wanten een voorstelling maken en spelen op het Innovitapark te Roosendaal. Dit project kon uiteraard geen doorgang vinden maar het theatercollectief bedacht een alternatief. Het maken van een film! De jongeren verdiepten zich onder leiding van theatermakers Sofie Habets, Romy Rockx en filmmakers Bart Peters en Luuk Wijnen in de geschiedenis van Roosendaal ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de film Sfeerhe(a)ven. In de film worden de verhalen van vijf ouderen uit Roosendaal vertaald van de oorlog toen naar de situatie nu. De jonge spelers reageren op de verhalen door een blijvend monumentje in hun eigen omgeving te creëren. Via www.devrouwenvanwanten.nl kan de film bekeken worden en u mag een virtueel toegangskaartje kopen. Kijk voor het hele programma op theaternadedam.nl. [l]