Afbeelding
Foto:

'Vang alleenstaande kinderen uit Griekse kampen op'

ROOSENDAAL - Verschillende (prominente) inwoners en organisaties uit de Roosendaalse samenleving roepen het gemeentebestuur op om een deel van de alleenstaande vluchtelingkinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te vangen in Roosendaal. "Wij roepen u op om de massale oproep aan het kabinet voor opvang vluchtelingkinderen uit Griekenland te ondersteunen."

DOOR REMKO VERMUNT

De Roosendaalse fracties van GroenLinks, PvdA en D66 vroegen de gemeente Roosendaal al eerder om alleenstaande kinderen uit vluchtelingkampen op te vangen, maar het college van burgemeester en wethouders lieten daarop weten dat de gemeente Roosendaal de besluitvorming vanuit het Rijk volgt. "Wij gaan dus zelf géén initiatief nemen om vluchtelingenkinderen op te vangen." Daar lieten de drie politieke partijen het niet bij zitten.

Solidariteit

"Meer dan 100 (oud-)politici, hulporganisaties, wetenschappers, artsen, vertegenwoordigers van kerken en moskeeën, gemeenten en prominenten hebben het kabinet opgeroepen om alleenstaande kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen te evacueren. Nog niet eerder was de roep voor opvang van alleenstaande vluchtelingkinderen in Nederland zo groot", stellen zij. Zo zijn er inmiddels al 44 gemeenten die verklaard hebben bereid te zijn om vluchtelingenkinderen op te vangen. "De gemeente Roosendaal moet zich solidair tonen en het voorbeeld van andere gemeenten volgen."

Prominenten

Die oproep komt nu niet alleen vanuit GroenLinks, PvdA en D66, maar ook andere politieke partijen hebben zich achter de oproep geschaard: ChristenUnie, BurgerBelangen, CDA, SP, Roosendaalse Lijst én de VLP. De oproep wordt verder ondertekend door verschillende geloofsgemeenschappen, Amnesty International (afdeling Roosendaal), Vluchtelingenwerk, Lokaal FNV en tal van Roosendaalse prominenten, waaronder Michel Marijnen (oud-burgemeester Roosendaal), Kees Jongmans (oud-wethouder Roosendaal), Conny Kerkhof (oud-wethouder Roosendaal), Hans Verbraak (oud-wethouder Roosendaal), Saskia Schenk – Dekkers (oud-wethouder Roosendaal), Fred Zacht (oud-directeur Kellebeek College), Teun Dekker (directeur-bestuurder SPCO en SPCKO), Joseph Dekkers (oud-directeur Da Vinci College), Noortje van Lith (activist voor mensen met een beperking), Anne Mouniralam (oud-advocaat), Gijs de Bot (ondernemer) en vele anderen.[l]

De Griekse Minister van Burgerbescherming heeft in oktober 2019 al een brief gestuurd naar alle EU-landen, waarin hij vraagt of zij vrijwillig 2.500 alleenstaande kinderen willen herplaatsen vanuit Griekenland. Frankrijk, Finland, Luxemburg, Kroatië en Portugal hebben al toegezegd om kinderen te accepteren. En burgemeesters in Duitsland hebben hun bereidheid geuit om kinderen vanaf de eilanden over te nemen.