Afbeelding
Foto:

CHAPEAU: Vodafone lanceert 5G-netwerk in Roosendaalse wijken
KOP: Bijna geen dekking in dorpen

ROOSENDAAL - Telecomprovider Vodafone heeft dinsdagavond als eerste providor in Nederland het 5G-netwerk gelanceerd. Het 5G-netwerk is nog niet dekkend, maar is al wel beschikbaar in een groot deel van Roosendaal. Vooralsnog is het nieuwe netwerk vooral te gebruiken in het centrum van Roosendaal en omliggende wijken. De wijken die wat meer aan de rand liggen van Roosendaal kunnen nog geen gebruik maken van het netwerk.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de Tolberg en een deel van de Kortendijk en Landerije. Daarnaast hebben ook niet alle dorpen in de gemeente Roosendaal dekking met het 5G-netwerk. Wouwse Plantage is één van de weinige met wél dekking. Nispen, Wouw en Heerle hebben vooralsnog geen dekking. Inwoners van Moerstraten vallen voor een deel onder de dekking vanuit Bergen op Zoom. Eind juli moet het netwerk beschikbaar zijn in heel Nederland. Benieuwd naar de dekking in jouw wijk? Bekijk het hier.

Krachtig GigaNet

Vodafone maakt bij de uitrol van het 5G-netwerk gebruik van de huidige frequenties en het bestaande antennepark. "Wij introduceren 5G via 'spectrumdelen' in ons GigaNet. Zo kunnen klanten in Nederland nu al de nieuwste mobiele generatie ervaren, want 5G is een evolutie die deuren opent naar nieuwe mogelijkheden," aldus CEO Jeroen Hoencamp van VodafoneZiggo. "Via het krachtige GigaNet bieden we in 2021 heel Nederland supersnel internet met een downloadsnelheid tot 1 gigabit per seconde via het vaste netwerk, zonder te graven. Met toevoeging van 5G willen we Nederland de beste vaste én mobiele digitale infrastructuur ter wereld bieden en zorgen voor nieuwe verbondenheid."

Dit helpt om essentiële innovaties aan te jagen op het gebied van augmented reality (AR), virtual reality (VR) en artificiële intelligentie (AI). Denk daarbij aan het populaire VR-gamen, operaties op afstand en het stroomlijnen van industriële processen en het aanjagen van innovaties.

Discussie

Er is veel discussie rond het uitrollen van 5G in Nederland. Zo heeft de stichting Stop5GNL een kort geding gestart tegen de Staat met als doel om de uitrol van 5G te stoppen. "De staat handelt onrechtmatig nu zij burgers niet beschermt tegen de gevaarlijke gevolgen van blootstelling aan elektromagnetische velden van 5G", aldus de Stichting. Afgelopen weken zijn er op verschillende plekken in Nederland zendmasten in brand gestoken door mensen die tegen de komst van 5G zijn. Van die acties neemt de stichting afstand.

5G Gebruiken

Om gebruik te maken van 5G moet jouw telefoon het netwerk wel ondersteunen. Dat geldt onder andere voor de Samsung Galaxy S20 en de OPPO Find X2 Pro. Ook moet je een Vodafone Red abonnement hebben. [l]