Afbeelding
Foto: Google Maps

Buurtcomité: 'Verhuis Poolse supermarkt naar Aldi-pand'

ROOSENDAAL - De enige oplossing om de overlast van de Poolse supermarkt aan de Gastelseweg tegen te gaan is een verhuizing naar het oude ALDI-pand aan de Philipslaan. Dat stelt Barro Wijkmans namens het buurtcomité Kalsdonk. "Met de huidige verhuizing van de Poolse supermarkt naar de Meubelhal komt er alleen maar meer druk op deze woonwijk en dat zorgt alleen maar voor meer overlast", stelt Wijkmans.

DOOR REMKO VERMUNT

"Wij blijven inzetten op het verbeteren van de relaties tussen alle betrokkenen, hoe moeilijk dit ook is." Dat stelde burgemeester Han van Midden onlangs op vragen van de VLP-fractie omtrent de overlast op de Gastelseweg. Een wazige uitspraak, noemt Barro Wijkmans het. "We zijn 5,5 jaar geleden al begonnen met gesprekken tussen de gemeente en de supermarkt. In al die jaren is er geen verbetering gekomen, we ervaren alleen maar meer overlast." Zelfs het mediationtraject heeft zijn vruchten niet afgeworpen.

Mediation

Sterker nog, het mediationtraject is enkele dagen geleden zelfs stopgezet. Mediator Cees van Overveld heeft zelf de sterker uit het traject getrokken. Volgens de gemeente is de reden daarvoor dat hij 'er geen vertrouwen in heeft dat het nog goed gaat komen'. Volgens Barro Wijkmans is de reden dat er list en bedrog in het spel zou zijn vanuit de gemeente. Zelf wil Van Overveld geen uitspraken doen over de beëindiging van het traject. "Dat is niet fair tegenover de betrokkenen." Het enige wat hij kan zeggen over de beide uitspraken is: 'Er is nooit iets alleen zwart of wit'.

Oplossing

De oplossing volgens Barro Wijkmans van het buurtcomité de oplossing eind vorig jaar voor handen was. "Er hoefde alleen nog een handtekening gezet te worden", stelt Wijkmans. Voor de omwonenden die nu overlast ervaren van de Poolse supermarkt ligt die oplossing in een verhuizing van het huidige pand naar het voormalige ALDI-pand aan de Philipslaan. Daar is immers voldoende parkeergelegenheid. Maar, die oplossing klinkt makkelijker dan dat het is. "Het pand is gedeeltelijk eigendom van de gemeente, maar vijftig procent is in handen van woningcorporatie Alwel", laat gemeentewoordvoerder Jeroen Steenmeijer desgevraagd weten. "Er zijn al vergevorderde afspraken met Alwel om hier woningbouw te realiseren, dus we kunnen er niet opeens een supermarkt in vestigen."

Waardevermindering

Daarnaast speelt er nog iets mee. "De vraag is natuurlijk of de uitbater van de Poolse supermarkt überhaupt wil verhuizen. Maar stel dat dat wel zo is, dan zit er nog steeds een bestemming 'Detailhandel' op de panden in de Gastelseweg en het is maar de vraag wie of wat er dan inkomt", legt Steenmeijer uit. De gemeente heeft wel de mogelijkheid om zo'n bestemming te veranderen, zodat er geen winkels meer gevestigd kunnen worden. "Maar daardoor wordt het pand automatisch minder waard. De eigenaar van het pand gaat daar waarschijnlijk niet mee akkoord en kan dan ook planschade aanvragen bij de gemeente. Kortom, er zitten best wat haken en ogen aan zo'n verhuizing."

Handhaving

De gemeente zet daarom vooral in op handhaving op de overlast om zo de problematiek tegen te gaan. Zo bracht de burgemeester naar buiten dat de BOA's in de tweede helft van 2019 zo'n 745 keer ter plekke zijn geweest en ze hebben 87 overtredingen geconstateerd. Te denken valt aan foutief parkeren, wildplassen en alcoholovertredingen. "Handhaving komt 's morgens rond 11.00 uur een keer langs, dan om 14.00 en 16.00 uur nog eens, maar in de avonden en weekenden zie je ze niet", stelt Wijkmans. "Ik snap dat ze er niet 24/7 kunnen staan, maar nu wordt gesuggereerd dat er volop wordt gehandhaafd, maar dat is helemaal niet." Het bewonerscomité probeert zelf ook zoveel mogelijk overtredingen vast te leggen. "Iedere week stuur ik een update naar de gemeente. Er wordt een verkeerd beeld geschetst. In de 2e helft van 2019 hebben we zo'n 910 overtredingen vastgelegd. Als je deze dan naast de 87 overtredingen die de gemeente geconstateerd heeft legt, zou dit een rendement zijn van elf procent. Voor in een woonwijk is het rendement veel te laag en dat houdt dus in dat de overlast het wint van de leefbaarheid, de veiligheid en het woongenot van de bewoners." [l]