Taptoe spelen vanaf balkon
Taptoe spelen vanaf balkon C. Wildhagen

Roosendaalse jeugd herdenkt op 4 mei

ROOSENDAAL - Vanwege het coronavirus konden mensen dit jaar helaas geen bloemen leggen bij herdenkingsmonumenten in Nederland. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei riep daarom geoefende bespelers van blaasinstrumenten in heel Nederland op om vanuit huis het taptoe-signaal mee te spelen.

Een van de trompetspelers die hier in Roosendaal gehoor aan heeft gegeven, is Jim Wildhagen. Jim is 12 jaar oud en leerling op het Norbertus Gertrudis Lyceum. Hoewel hij zelf nog nooit een oorlog heeft mee gemaakt, vind hij het wel belangrijk om 4 mei te blijven herdenken. "Normaal leg ik elk jaar samen met mijn opa, die wel de oorlog heeft meegemaakt, bloemen tijdens de nationale dodenherdenking bij het monument aan de Parklaan in Roosendaal. Nu dat dit jaar helaas niet mogelijk is, wilde ik graag mijn muzikale bijdrage aan dit leuke initiatief leveren."

Muziek speelt altijd al een belangrijke rol in het leven van Jim. Zo speelt hij al vanaf zijn 7e trompet. Volgt hij wekelijks nog trompetles, speelt bij de muziekvereniging, treedt regelmatig op bij Jazz sessies en speelt ook nog eens bij 2 carnavalsbands in Roosendaal. Dat hij geschiedenis ook interessant vindt en in het bijzonder de periode van de Tweede Wereldoorlog, blijkt wel. Zo heeft hij alle invasiestranden in Normandië, concentratiekamp Westerbork, het Anne Frankhuis en diverse oorlogsmusea bezocht.

"Sommige mensen denken dat jongeren niet geïnteresseerd zijn in het verleden maar er zijn zeker jongeren die het wel interesseert en 4 mei ook herdenken en er op hun eigen manier invulling aan geven." Volgens Jim is het belangrijk 4 mei altijd te blijven herdenken, juist ook voor jongere generaties die zelf geen oorlog hebben mee gemaakt. "Het is belangrijk dat men leert wat er precies is gebeurd tijdens de oorlogen, dat mensen hiervan leren en hopelijk in de toekomst niet weer dezelfde fouten maken. Hoe belangrijk vrijheid is, ervaren we momenteel zelf als jongeren tijdens deze coronacrisis."

Daarom gaf Jim graag gehoor aan de oproep van het Nationaal comité 4 mei en 5 mei. Vanaf 19:58 klonk de taptoe vanaf het balkon van Jim's huis in Roosendaal en na 2 minuten stilte, het Wilhelmus.