Foto: Danny van den Aarsen
Foto: Danny van den Aarsen Foto: Danny van den Aarsen

Robert Catsburg beschrijft bevrijding van Roosendaal en Nispen

ROOSENDAAL - Burgemeester Han van Midden heeft het eerste exemplaar van het nieuwste boek van historicus Robert Catsburg in ontvangst mogen nemen. Hierin krijgt de lezer een gedetailleerd beeld van de bevrijding van West-Brabant in oktober 1944.


Het boek gaat over Operation Thruster: een periode van zes dagen waarbij Nispen en vervolgens ook Roosendaal werd bevrijd door de Polar Bears. De bevrijding verliep moeizaam, zo is te lezen in het boek. Volgens Robert Catsburg heeft dat alles te maken met het feit dat de Duitsers inmiddels extreem ervaren waren en dat de Engelsen uiterst voorzichtig te werk wilden gaan. Het lukt de Duitsers in eerste instantie zelfs om de Engelsen een stuk terug te dringen. In de meeste officiële documenten word daar niet of nauwelijks aandacht aan besteed. Het zijn juist deze details die het boek van Robert Catsburg zo volledig maken.

Eerder schreef de historicus al boeken over de bevrijding van Steenbergen en Welberg en de slagen om Bergen op Zoom, Wouw en Tholen. In het boek staat een voorwoord van burgemeester Han van Midden die het eerste exemplaar op 4 mei ontving in het Tongerlohuys tijdens een anderhalve meter overhandiging. Je kunt jouw exemplaar reserveren via info@tongerlohuys.nl. Het 140 pagina’s tellende boek kost € 19,95. Voor wie het onmiddellijk wil hebben: het is ook te koop bij het Verboden Rijk. [l]