Demonstratie innovatieve zorgtoepassing in het Huis van Morgen
Demonstratie innovatieve zorgtoepassing in het Huis van Morgen Foto: Koen Mol Fotografie

Huis van Morgen vertrekt na 6 jaar uit Roosendaal

ROOSENDAAL - Het Huis van Morgen, dat sinds 2014 gevestigd zit in Roosendaal, vertrekt op 1 juli naar Bergen op Zoom. Het Huis van Morgen is een ruimte waar burgers, studenten en zorgprofessionals kennis kunnen maken met nieuwe zorgtoepassingen. Denk bijvoorbeeld aan een zorgrobot, maar ook andere toepassingen die een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid en zelfredzaamheid.

DOOR REMKO VERMUNT


Het Huis van Morgen is in 2014 opgericht door het Care Innovation Centre in Roosendaal en zat fysiek gevestigd in het Kellebeek College (Curio). De leerlingen die hier studeren om verpleger te worden, konden op die manier meteen kennismaken met de nieuwste innovaties in de zorg. Daarnaast was de fysieke ruimte ook te bezoeken door andere geïnteresseerden, maar daar komt nu een eind aan.


Mobiel huis

Vanaf april 2019 is het Huis van Morgen overgenomen door de gemeente Bergen op Zoom en Roosendaal. Later is ook de gemeente Woensdrecht ingestapt en sinds dit jaar doet ook de gemeente Steenbergen mee. Daarom wordt het Huis van Morgen een mobiel huis. Zo zorgen de gemeenten ervoor dat zo veel mogelijk mensen de mogelijkheid krijgen om op laagdrempelige manier kennis te maken met innovatieve zorghulpmiddelen.


Creatieve samenwerking

Na jaren in Roosendaal geweest te zijn, gaat het Huis van Morgen vanaf nu rouleren tussen de Brabantse Walgemeenten en Roosendaal. Per 1 juli komt het huis dan ook naar Bergen op Zoom en vanaf dan gaat het huis ieder half jaar naar een andere gemeente. Het Huis van Morgen wordt gevestigd in een woonhuis of appartement van de woningcorporatie. "Door hulpmiddelen in een woonsituatie te laten zien, spreekt dit nog beter tot de verbeelding van inwoners en professionals. Een wisselend woonhuis of appartement stelt de gastgemeente ook in staat om creatieve samenwerkingen op te zoeken."


Pop-up

Zo kan er bijvoorbeeld ook in die woning een pop-up store worden ingericht over veiligheid, waarbij de brandweer meer uitleg geeft over brandmelders en de politie meer vertelt over je huis inbraakproof maken.


Gastcolleges

Hoewel geïnteresseerden straks gewoon binnen kunnen lopen om de innovaties te bekijken, gaan er ook speciale presentaties, workshops en gastcolleges georganiseerd worden. De invulling hiervan wordt lokaal bepaald. "Ouderenbonden en maatschappelijke instellingen worden nauw betrokken bij het organiseren van de lokale activiteiten." Maar, ook de studenten die straks het Huis van Morgen moeten missen, kunnen op deze manier nog steeds profiteren van het Huis van Morgen. "Studenten maken zo alsnog kennis met zorginnovatie. De producten van het Huis van Morgen worden dan gewoon meegenomen. En in deze tijd van sociale afstand kunnen deze gastcolleges zelfs digitaal gegeven worden." Het Huis van Morgen is daarnaast ook digitaal te bezoeken via www.huis-van-morgen.nl.


'Door hulpmiddelen in een woonsituatie te laten zien, spreekt dit nog beter tot de verbeelding'

Meerwaarde

Dat het Huis van Morgen nu vertrekt uit Roosendaal, wil zeker niet zeggen dat de gemeente geen meerwaarde meer ziet in het Huis. Integendeel. "We zien absoluut nog een meerwaarde. Op locatie in Roosendaal verzorgt het Huis van Morgen presentaties, workshops en gastcolleges. En ook digitaal is het Huis van Morgen bereikbaar. Inwoners van Roosendaal en (toekomstige) zorgprofessionals, waaronder WMO-adviseurs blijven zo geïnformeerd over innovaties die het mogelijk maken om langer thuis te wonen." Over de kosten van deze nieuwe opzet is nog niets te zeggen. De nieuwe opzet vanaf 1 juli waarbij de 4 gemeenten gaan samenwerken wordt nu doorgerekend. [l]