Afbeelding
Foto:

Gemeente: 'We proberen horeca te helpen, maar het blijft maatwerk'

ROOSENDAAL - Een vermindering van de gemeentelijke belastingen, een uitbreiding van de terrassen en het ondersteunen van collectieve acties. Het zijn slechts een paar maatregelen die de gemeente Roosendaal heeft getroffen om de lokale horecaondernemers door deze zware tijd te helpen. Maar, de gemeente roept ook verhuurders, bierbrouwerijen en banken op om het goede voorbeeld te volgen en voor de horeca- en retailondernemers vergelijkbare maatregelen te nemen.


Horecaondernemers worden hard getroffen door de coronacrisis en daarom zijn een aantal partijen uit de horecasector in Roosendaal bij elkaar gekomen om te bespreken welke mogelijkheden er zijn om het tij te keren. Onder ander een aantal vastgoedeigenaren, bierbrouwerijen en banken schoven aan, maar ook burgemeester Han van Midden en wethouder Cees Lok. "De hulpvraag vanuit de horeca is begrijpelijk. Het gaat hier niet over normaal ondernemersrisico, want zelfs kerngezonde bedrijven komen in de problemen. Problemen die naar verwachting nog wel even zullen aanhouden", stelt de gemeente Roosendaal.


Onderlinge solidariteit

“Sommige horecaondernemers kunnen al rekenen op steun in de vorm van huurkortingen, of betalingsregelingen van verhuurders en banken. Dit naast de regelingen die landelijk zijn aangereikt,” aldus wethouder Lok. “Die onderlinge solidariteit is mooi om te zien. Ik hoop dat andere toeleveranciers, vastgoedeigenaren en banken ook willen kijken wat ze kunnen doen.” Daarnaast hebben bierbrouwerijen geholpen door bijvoorbeeld de voorraden terug te nemen, maar ook in hun rol als verhuurder van horecapanden bieden zij, ieder op hun eigen manier, tijdelijk korting op de huursom of zelfs kwijtschelding.


'We doen wat we kunnen'

Maar, stelt de gemeente, het is ook enorm belangrijk dat de horecaondernemers - als ze dat nog niet gedaan hebben - samenwerking zoeken met hun ketenpartners óf zich melden via het ondernemersloket van de gemeente. "Het is voor het nemen van de juiste maatregelen van belang dat een goed beeld ontstaat van de hele sector, want ook binnen de gemeente Roosendaal doen we wat we kunnen”, aldus burgemeester Van Midden en wethouder Lok. “Bijvoorbeeld door het verminderen van de gemeentelijke belastingen (OZB, precario), door het verruimen van mogelijkheden voor bijvoorbeeld de uitbreiding van terrassen, door het aanreiken van handhavingskaders voor de 1,5-meter-economie of door het ondersteunen van collectieve acties.”


Uitbreiding terrassen

Met het openstellen van de terrassen, lijkt het de goede kant op te gaan voor de ondernemers, maar ook de komende tijd zullen zij het nog heel zwaar krijgen. "De wens is uitgesproken om ook bij het stapsgewijs opheffen van de intelligente lockdown allemaal bij te blijven dragen aan het herstel, voor zover dat binnen zijn of haar mogelijkheden ligt." Om de ondernemers tegemoet te komen, wil de gemeente in ieder geval meedenken met het uitbreiden van de terrassen. Zo zouden er meer klanten neer kunnen strijken, waardoor een grotere omzet behaald kan worden. "Echter, de uitbreiding van een terras is vooral maatwerk. Als een horecaondernemer daar belangstelling voor heeft wordt verzocht dit te melden bij het ondernemersloket van de gemeente." Daarbij wordt vooral gekeken naar de veiligheid, want hulpdiensten moeten hun werk kunnen doen en er mag geen overlast voor inwoners ontstaan. [l]