Mevrouw Maas is één van de eerste bezoekers na de heropening FOTO REMKO VERMUNT
Mevrouw Maas is één van de eerste bezoekers na de heropening FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Trouwe bezoekers blij met heropening bieb

ROOSENDAAL - Een tiental inwoners van de gemeente Roosendaal stond afgelopen week te wachten voor de deuren van de bibliotheek. Na zeven weken mochten de deuren (eindelijk) weer open en daar waren trouwe bezoekers maar al te blij mee. "Mijn boeken waren na veertien dagen al uit", lacht de 82-jarige mevrouw Maas.

DOOR REMKO VERMUNT


Vanaf 16 maart moest alle bibliotheken de deuren sluiten, dus ook Bibliotheek West-Brabant. "We zijn meteen gestart met het opzetten van een alternatieve dienstverlening", vertelt Robin Bierens namens de bibliotheek. Bij sommige locaties werden reserveringen thuisbezorgd of afgehaald, er werden online taalgroepjes georganiseerd, lezingen gegeven en de Thuisbieb-app werd geïntroduceerd.


Heropening

Op die manier werd geprobeerd om de lezers toch zoveel mogelijk van afstand te bedienen. "Maar het was toch raar", stelt Bierens. "Dan loop je op een dinsdag door de bibliotheek en normaal zijn er wel honderd mensen bezig met allerlei cursussen en groepjes en nu liep er helemaal niemand. Doodse stilte. Dat was heel vreemd." Hij was dan ook blij toen Mark Rutte bekendmaakte dat bibliotheken weer open mochten. "We waren al bezig met de heropening, maar alle bibliotheken gingen uit van 20 mei." De datum van 11 mei was dus toch iets sneller dan gedacht. "Dat kwam wel als een verrassing."


Materialen

"We zijn in hoog tempo gaan schakelen. Wat kan wel en wat kan niet?" Veel materialen die nodig zijn om de bibliotheek volgens protocol te kunnen openen, moesten nog besteld worden. "Daarom hebben we ervoor gekozen om de bibliotheek in Roosendaals bij wijze van pilot als eerst te openen. De rest van de filialen volgen deze week zodra de materialen allemaal binnen zijn en de medewerkers goed geïnstrueerd zijn."


Trouwe bezoeker

En daarmee was Roosendaal één van de eerste bibliotheken in het land die de deuren weer opende. En daar waren ook de trouwe bezoekers blij mee. "Ik had tijdens mijn laatste bezoek maar 5 of 6 boeken meegenomen, terwijl je er maximaal acht mee mag nemen. Daar had ik achteraf wel spijt van", vertelt de 82-jarige mevrouw Maas. "Ik had m'n boeken na veertien dagen al uit, gelukkig had ik thuis nog wel wat staan." Mevrouw Maas is één van de trouwe bezoekers van de bieb. "Soms kom ik één keer per week en anders eens in de veertien dagen." Ze is dan ook erg blij dat ze weer boeken uit mag zoeken. Het liefst leest ze boeken van Engelse schrijfsters, maar dan wel vertaald. "Of boeken van de Roosendaalse schrijfster José Vriens. Even kijken wat er staat."


Maatregelen

Bij binnenkomst moet mevrouw Maas wel eerst de handen desinfecteren. Daarna krijgt ze van het vrolijke duo Jan en Freya een gedesinfecteerd mandje uitgereikt, zodat de bibliotheek precies weet hoeveel mensen er binnen zijn. Eenmaal binnen moet ze de groene pijlen op de vloer volgen om op de juiste manier de bibliotheek door te wandelen. Heb je de juiste boeken gevonden? Dan moet je de rode pijlen volgen richting de uitgang. Bij de balie zitten medewerkers achter plexiglas en met hesjes aan om de bezoekers te helpen. Alles is erop gericht om een mogelijke besmetting te voorkomen.


Het gaat zelfs zo ver dat boeken die ingeleverd worden in quarantaine worden geplaatst. "Boeken die binnenkomen worden 72 uur in quarantaine geplaatst. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat het virus via boeken overdraagbaar is, maar stel dat het wel zo is. Dan wordt dat hiermee ondervangen. Pas na die 72 uur worden ze terug in de schappen gezet", stelt Bierens.


Spannend

Al met al was het maandagochtend wel even spannend. "Maar 'leuk' spannend", vertelt Bierens. "Het is leuk om weer mensen over de vloer te hebben. Natuurlijk, er mogen veel dingen nog niet, zoals alle activiteiten en gewoon een bakje koffie drinken en het krantje lezen, maar we blijven positief. Het is een eerste stap en nu gaan we kijken hoe we gecontroleerd steeds iets meer kunnen aanbieden." [l]