Melany & Martijn dansen op 1,5 meter
Melany & Martijn dansen op 1,5 meter Hans Slui

Roosendaal Danst! blijft dansen op 1,5 meter

ROOSENDAAL - Welke mogelijkheden blijven er over als dansers elkaar niet aan mogen raken, elkaar toch moeten inspireren en óók afstand moeten houden tot het publiek? Die vraag stelde Jacques van Meel, artistiek leider van Roosendaal Danst!, zich de afgelopen weken. Het resultaat: een korte videofilm waarin tóch gedanst wordt maar wel op 1,5 meter afstand.

DOOR ONZE REDACTIE


Roosendaal Danst! organiseert jaarlijks in september een festival boordevol activiteiten in Theater de Kring én in de openbare ruimten. Deze korte videofilm is een opstap naar die activiteiten, want hoe ziet dat festival er straks uit? "Dans is een kunstvorm waarbij tijd, kracht en ruimte door middel van het lichaam, expressie en vorm geeft aan de menselijke emotie en de omgeving", stelt Jacques van Meel. "De inbreuk op 1,5 meter afstand in de dans zelf is enorm, want hoe kun je dans voelen en beleven als performers geen gebruik maken van een ‘dichtbij-situatie’ en interactie met publiek? Hoe gaat toekomstig publiek hierop reageren op de 1,5 meter handhaving? Met name de kinderen en jongeren zijn gewend om ‘samen en dichtbij’ met elkaar om te gaan."


Uitdaging en verkenning

Daarom begon de artistiek leider een kort onderzoek. Op welke manier kan je toch blijven dansen, zonder elkaar aan te raken, en toch blijven inspireren. "Dansen in de winkelstraten van de binnenstad waarbij de richtlijnen rondom de 1,5 meter cultuur gerespecteerd moeten blijven, is een uitdaging. Ook het ontbreken van de energie van het winkelend publiek, alsmede de sfeer van de terrasbezoeker", stelt Van Meel. Het onderzoek inspireerde tot een korte video. "Zo willen we een bijdrage leveren aan de nieuwe leefbaarheid van de binnenstad, maar tevens dit onderzoek zien als een eigen uitdaging en verkenning."


Flow

Volgens Van Meel beïnvloedt de ‘social distance’ niet alleen het ruimtelijke aspect van de dans, maar ook het ritme en de energie. "Juist dicht bij elkaar dansen op hetzelfde ritme geeft een erg stimulerend en positief gevoel. Niet alleen met carnaval, maar ook bij festivals dagen dansers en muzikanten het publiek uit om in een ‘flow’ te bewegen. Dit geeft ontlading, uiting aan persoonlijke emotie en ook mogelijkheden om te genieten van de verhalen van de kunstenaars."


Creatieve uitdaging

Maar, er lijkt toch een manier gevonden om te blijven dansen. De video, die afgelopen donderdag werd opgenomen in de Raadhuisstraat, oude Markt en Nieuwe Markt, laat zien dat dansen op 1,5 meter afstand toch mogelijk is. "Roosendaal Danst! ziet de beperking van 1,5 meter cultuur niet als een onmogelijkheid, maar als een creatieve uitdaging in de maatschappij van het komend jaar. Natuurlijk hopen we op tijden dat het ‘nieuwe normaal’ weer terug kan gaan tot het ‘oude normaal', maar ons dansvirus houden we warm!" De korte videofilm zal binnenkort zichtbaar zijn op social media. [l]