FOTO CARL ATTARD
FOTO CARL ATTARD Foto: Carl Attard

Ondernemers en agrariërs uitgenodigd om deel te nemen aan duurzaamheidsinterviews

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal biedt ondernemers en agrariërs in Roosendaal de mogelijkheid om deel te nemen aan zogenaamde duurzaamheidsinterviews. Bedrijven krijgen hiermee inzicht in hun bedrijfsfootprint en aanbevelingen welke maatregelen op zo’n kort mogelijke termijn winst opleveren voor de eigen portemonnee en het milieu.


Bedrijventerrein Majoppeveld startte, met succes, al eerder met duurzaamheidsinterviews. Nu worden dus ook andere ondernemers in Roosendaal gefaciliteerd.


Zonnepanelen

Naast het afnemen van de interviews, worden ondernemers en agrariërs op weg geholpen met bijvoorbeeld het organiseren van een duurzame energievoorziening. Daarbij valt te denken aan het isoleren van gebouwen of het leggen van zonnepanelen op daken. Andere thema´s waar (in)directe voordelen voor ondernemers zijn te halen, zijn vergroening en circulaire economie.


Groen bedrijventerrein

Een groen bedrijventerrein wordt minder heet in de zomer en voorkomt wateroverlast bij stortbuien. Daarnaast draagt het bij aan een prettigere en productievere werkomgeving en aan een hogere vastgoedwaarde. Door afval te scheiden ontstaat er een reststroom die ingezet kan worden voor het maken van nieuwe producten. In Roosendaal zijn al bedrijven die op deze manier een nieuw bedrijfsmodel opzetten.


Directe handel

Agrariërs hebben vaak veel ruimte voor het opwekken van duurzame energie, maar hebben niet altijd alles nodig voor eigen gebruik. Daarom wil de gemeente directe handel tussen agrariërs en ondernemers mogelijk maken; een overschot aan opgewekte duurzame wordt direct verkocht aan ondernemers in Roosendaal die een tekort hebben. Dit is voor beide partijen voordelig.


Rechtstreeks

Daarnaast zijn er steeds meer goede voorbeelden van agrariërs die hun verdienmodel op een andere manier organiseren. Bijvoorbeeld door rechtstreeks aan consumenten te verkopen, door beleving voor bezoekers te organiseren op de boerderij of door in te zetten op meer natuur zoals bij voedselbossen.


Input

De opbrengst van de interviews, footprints en aanbevolen maatregelen legt de gemeente vast. Dit geeft inzicht in de knelpunten die ondernemers en agrariërs ervaren en kan input zijn voor projecten in de toekomst. Daarnaast leert de gemeente met ondernemers en agrariërs steeds meer over hoe samen de duurzaamheidsdoelen op een goede manier behaald kunnen worden.[l]