Afbeelding
Foto: wUrck architectuur stedenbouw landschap

Benieuwd naar Groot Mariadal? Zo komt het er in de toekomst uit te zien!

ROOSENDAAL - Hoe komt het gebied rondom klooster Mariadal, het HUIS van Roosendaal én de te (ver)bouwen omliggende scholen er in de toekomst uit te zien? Dat staat precies beschreven in het stedenbouwkundig plan dat de gemeente Roosendaal vandaag heeft aangeboden aan de gemeenteraad, maar het is nu ook zichtbaar gemaakt in een toffe animatie.

In het gebied dat tegenwoordig wordt aangeduid als Groot Mariadal spelen veel ontwikkelingen. Zo vindt er vernieuwbouw plaats bij het Norbertus Gertrudis Mavo aan de Vincentiusstraat, het stadskantoor wordt gerenoveerd tot het HUIS van Roosendaal én KPO Roosendaal wil de Jeroen Bosch school verder ontwikkelen tot een integraal kindcentrum. Daarnaast is Klooster Mariadal enkele jaren geleden verkocht aan de BVR Groep om er woningen te realiseren. Al deze ontwikkelingen worden gezamenlijk opgepakt. Het Stedenbouwkundig Plan vormt hiervoor de basis.

Klooster

Het voormalige klooster krijgt in de toekomst een eigentijdse invulling. Het blijft een beschutte plek maar het voormalige klooster opent haar deuren als nieuw thuis, als werkplek, als plek van bezinning of recreatie. Ook de prachtige, nu nog verborgen, kloostertuinen worden in de toekomst toegankelijk en beleefbaar voor inwoners en bezoekers. Nieuw is de serre, een transparante glazen entree aan de kapel, waarin een restaurant uitzicht biedt op de tuinen. Op de plek van de oude productieboomgaard van het klooster komt onder de naam Stroomgaard een eigentijds duurzaam woongebouw met parkeergelegenheid.

Jeroen Bosch

Maar, de aanpak van het Mariadal laat nog even op zich wachten. Eerst moet het HUIS van Roosendaal klaar zijn, zodat ambtenaren terug kunnen verhuizen naar het gemeentehuis. "Het plan is ook om op de plek van Kober aan de Kloosterstraat nieuwbouw te plaatsen voor zowel de Jeroen Bosch als voor Kober, zodat er één groot Integraal Kindcentrum ontstaat." Wanneer dit gerealiseerd is, kan de oude Jeroen Bosch gesloopt worden. Hier ontstaat dan ruimte voor zo'n dertig tot vijftig appartementen onder de naam Kloosterstede én een nieuw Stadsplein.

Stadsplein

Dat plein moet nog verder uitgewerkt worden, maar op dit moment is het idee om daar een soort water te creëren met rondom parkeerplaatsen. Ook komen hier tal van zonnepanelen om energie op te wekken. Rondom het plein komt een soort lus voor automobilisten, waardoor de Kloosterstraat ook tijdens het ophalen en wegbrengen van kinderen, beter toegankelijk blijft. Vanaf dit stadsplein wordt ook een pad aangelegd voor fietsers en voetgangers naar de vernieuwde Norbertus Gertrudis Mavo. Achter het gemeentehuis ligt nu nog een parkeerplaats voor bijna 100 auto's. Daar moet in de toekomst een nieuw woningbouwplan ontstaan voor zo'n twaalf patiowoningen én daar komt de Oase, een mooie groene stadsruimte. Uiteindelijk zouden alle projecten rond 2025 klaar moeten zijn.

"Omwonenden zijn en worden steeds betrokken, ook bij de definitieve uitwerking van het stedenbouwkundig plan", stelt de gemeente. Op de website www.roosendaal.nl/groot-mariadal is het stedenbouwkundig plan in te zien. Ook is er informatie te lezen over het voorontwerp-bestemmingsplan en de bestemmingsplanprocedure.