Rouwen in Coronatijd, hoe doe je dat?

ROOSENDAAL - Het land staat op z’n kop. In enkele weken tijd verloren we onze comfortabele context, ons ritme, onze gewoontes. Geen bezoek en geen contact. De impact van Corona is groot, ook op het sterven zowel voor degene die het leven moet loslaten als voor de geliefden die achter blijven.


Je emoties rondom het sterven en de uitvaart zullen waarschijnlijk anders verlopen dan je verwacht of gepland had. Dit geldt voor alle uitvaarten en nog sterker in deze tijd. We willen graag grip houden op de situatie en dat wordt nu steeds moeilijker. Overigens hoeft dit een rouwproces niet nadelig te beïnvloeden. We vinden (andere) manieren om betekenisvol om te gaan met het sterfbed en het naderende afscheid.


Zo dichtbij mogelijk

Als iemand in de laatste levensfase verkeert, probeer manieren te vinden om zo dichtbij mogelijk te zijn. Wanneer iemand met wie we sterk verbonden zijn sterft, worden we heel diep geraakt, staat de wereld letterlijk en figuurlijk stil. Niets is nog hetzelfde, alles voelt anders. We moeten op zoek naar (andere) symboliek om afscheid te kunnen nemen. Deze Corona tijd zorgt ervoor dat we de nabijheid opnieuw in moeten vullen. Voorheen konden we fysiek de mensen om ons heen steunen en nu moeten we op zoek naar een mentale manier van herdenken. Denk bijvoorbeeld aan een kaarsje aansteken ter nagedachtenis. Ook geeft de huidige maatschappij mogelijkheden om iemand digitaal te ondersteunen of een bloemetje te laten bezorgen.


Voldoende aandacht

Het is belangrijk om voldoende aandacht te geven aan het afscheid ook al is het op een andere manier. Op die manier kun je een start maken met het rouwproces. Probeer ondanks alle beperkingen te kijken naar wat er wél mogelijk is. Je kunt bijvoorbeeld chatten op een online platform.


Persoonlijk gesprek

Als je liever behoefte hebt aan een persoonlijk gesprek dan kun je contact opnemen met Humanitas. Wij hebben ervaren vrijwilligers waarmee je telefonisch contact kunt hebben. Mocht na deze coronatijd blijken dat er behoefte is aan fysiek contact dan kunnen we dat op dat moment ook organiseren. Wellicht is er ook behoefte aan een gespreksgroep voor mensen die in deze moeilijke tijd met rouw en verlies te maken hebben gehad. Daar kan bij Humanitas ook voor gezorgd worden. Op het moment dat groepsbijeenkomsten weer mogelijk zijn, kunnen we in een kleine groep bij elkaar komen om elkaar hierin te ondersteunen. Voor meer informatie of aanmelden, kun je contact opnemen met Humanitas. Ook als je interesse hebt om als vrijwilliger bij ons aan de slag te gaan, zijn we bereikbaar op telefoonnummer 0165-599936 en kun je het antwoordapparaat inspreken of je stuurt een mail naar rouwenverlies.wbw@humanitas.nl. [l]