Afbeelding
Foto:

ColSensation 'met pijn in 't hart' uitgesteld

ROOSENDAAL - De negende editie van de ColSensation, die gepland stond voor 18 september 2020, gaat definitief niet door. Althans, niet dit jaar. Dat heeft de organisatie afgelopen week bekendgemaakt. Redenen om het evenement af te blazen zijn niet alleen praktische zaken, maar bijvoorbeeld ook de verantwoordelijkheid naar de deelnemers. "Daarnaast staat saamhorigheid bij ons voorop en dat kunnen we niet vormgeven op anderhalve meter afstand."


DOOR REMKO VERMUNT


Het besluit om de negende editie van de ColSensation uit te stellen naar 2021 werd ongeveer één week eerder genomen, laat Teun Suijkerbuijk als voorzitter weten. "We zijn als organisatie al maanden alles aan het volgen rondom deze situatie. We draaiden achter de schermen een dubbel programma. De organisatie ging in volle snelheid door maar we konden het ons niet veroorloven om met het 'doemscenario' geen rekening te houden", ligt hij toe. De week die volgde werd gebruikt om de communicatie zo goed als mogelijk op te zetten. "Op elke vraag wilden we direct een goed en duidelijk antwoord kunnen geven."


Moeilijke beslissing

Rationeel was het besluit achteraf gezien vrij snel genomen. "Maar, gevoelsmatig zitten er nogal wat moeilijke beslissingen aan vast. Het is een evenement wat bij ons, maar ook bij anderen, deel uitmaakt van het leven." Teun denkt bijvoorbeeld aan de mensen die ColSensation gebruiken voor een stukje verwerking in de ruimste zin van het woord, of die zelf op dit moment getroffen zijn. "En dan nog iedereen die heel graag voor anderen een positieve bijdrage willen leveren." Gelukkig kreeg de organisatie alleen maar positieve reacties op hun besluit. "We kennen alle betrokkenen en deelnemers heel goed. Allemaal mensen met het hart op de juiste plaats. Anders doe je niet mee aan Colsensation. Mensen die hier aan meedoen willen het verschil maken. Uiteraard was er teleurstelling maar er is nooit onbegrip geweest."


Dierbaren

Wie het onder andere erg jammer vindt dat het evenement dit jaar niet kan doorgaan, is burgemeester Han van Midden. Hij zou voor de eerste keer meedoen. "Ik wilde gaan lopen, de volle 22 kilometer de berg op. Een keer, meer trekt mijn conditie niet denk ik", ligt de burgemeester toe. Hij vindt het een moedig besluit om het evenement te annuleren, toch staat hij graag volgend jaar alsnog aan de start. "Ik heb op jonge leeftijd mijn neefje verloren aan kanker. Sindsdien heb ik nog meer mensen om me heen verloren aan deze meedogenloze ziekte, alleen nooit meer zo dichtbij gelukkig. Telkens zie ik mensen die nog volop in het leven staan en alle redenen hebben om te leven, vechten tegen deze sluipmoordenaar. Elke vezel in mijn lijf wil dat deze ziekte de wereld uitgaat en daar is veel geld voor onderzoek voor nodig. En voor mensen die een dierbare hebben verloren zijn evenementen waarin je je verlies een plek kunt geven heel belangrijk. ColSensation dient beide doelen."


Extra lange voorpret

In die woorden kan Anne-Marie van Ommeren van Team FormidabEL uit Etten-Leur zich goed vinden. "ColSensation brengt drie heel waardevolle dingen samen. Het geeft je de ruimte om heel bewust stil te staan bij het verlies van geliefden aan kanker. Met hen in gedachten ga je de berg op. Dat verdriet mag er zijn en gedeeld worden, met je team, de vrijwilligers en mededeelnemers. Enorm waardevol! Tegelijkertijd geeft het je de mogelijkheid iets tegen kanker te doen. Door geld op te halen voor meer onderzoek voel je je minder machteloos. Tot slot is het een prachtige sportieve uitdaging waar je naar toe kan leven. In je trainingen en je sponsoracties heb je altijd die berg als uitdaging in je achterhoofd."


Trainen

Team FormidabEL was dan ook al hard aan het trainen. "Teamgenoot Peter heeft al 1200 fietskilometers in 22 dagen in de benen, ons jongste teamlid Stan (en tevens jongste deelnemer van Colsensation; hij zou net 12 jaar oud zijn bij de start) loopt al de helft van de benodigde afstand en ikzelf haal 300 km (hard-)lopen in mei. In 2021 staan we dus ultra-fit aan de start!" Het team vindt het natuurlijk ongelooflijk jammer dat de ColSensation niet doorgaat, maar begrijpt de keuze heel goed. "Respect dat ze die keuze maken. We snappen dat het geen gemakkelijke afweging is geweest. Ik keek erg uit naar Colsensation 2020. Ik houd mezelf maar voor dat die voorpret nu extra lang mag duren." Het team gaat zelf kijken of ze in september met het team toch een sportieve prestatie kunnen leveren, om hun supporters en sponsoren tussentijds te bedanken.


Sponsoren

Die sponsoren zijn natuurlijk super belangrijk bij ColSensation. Of het nu gaat om een financiële bijdrage of een materiële bijdrage. Eén van de sponsoren is Van Hooijdonk Woninginrichting en Vakverf in Roosendaal. "Het is heel jammer dat ColSensation dit jaar niet door kan gaan, maar gelet op de situatie rondom Corona en de maatregelen die zijn getroffen is dit de enige juiste beslissing", stellen Joost en Debbie Van Hooijdonk, beide ook deelnemers. Ook volgend jaar kan de ColSensation weer op hun hulp rekenen. "Wij blijven ColSensation steunen en zijn zeker bereid om volgend jaar onze bijdrage weer te leveren." Voor hen is de ColSensation enerzijds een hele gave sportieve uitdaging. "Een super mooi samenkomen met zoveel mensen, die ieder hun eigen doelen hebben. En daarnaast natuurlijk het goede doel te ondersteunen waardoor zulk ontzettend belangrijk onderzoek naar kanker kan worden gedaan." Zij hopen dan ook dat ze in 2021 een ColSensation kunnen meemaken zoals ze gewend zijn. "En wellicht kunnen we het nog mooier maken, doordat we nu een jaar tussenpauze hebben."


Donaties

Het onderzoek naar de genezing en behandeling van kanker gaat natuurlijk wel door, daarom heeft de organisatie van ColSensation besloten om een deel van de reeds opgehaalde donatiegelden af te storten aan de goede doelen van ColSensation. Deze donatiegelden worden evenredig over de geadopteerde onderzoeksprojecten van KWF verdeeld. De inschrijvingen van deelnemers voor de 9e editie van ColSensation blijven gewoon staan voor 2021.

Afbeelding