De huismus is de laatste jaren een bedreigde diersoort
De huismus is de laatste jaren een bedreigde diersoort Foto: Brabants Landschap

ErvenPlus moet de gemeente leefbaarder maken voor zwaluw en mus

ROOSENDAAL - (Boeren)erven in de gemeente Roosendaal moeten de komende jaren zo worden ingericht dat onder andere de zwaluw, mus en uil er beter kunnen vertoeven. Dat stelt de gemeente Roosendaal en daarom doen zij mee aan het project ErvenPlus2.0 van o.a. Brabants Landschap.


"Erven zijn een belangrijk leefgebied voor diersoorten van het boerenland", stelt wethouder Inge Raaijmakers. "Denk daarbij aan de zwaluw, mus, uil en vleermuis etc. Deze diersoorten zijn afhankelijk van de beplanting, van de weitjes en van de gebouwen om voedsel en beschutting te vinden, maar ook om zich voort te planten." Maar, de laatste jaren lopen de aantallen van deze diersoorten flink achteruit. "Terwijl deze dieren juist zo belangrijk zijn als natuurlijke bestrijders van o.a. muggen, vliegen en muizen. Vandaar dat ook wij meedoen aan het project ErvenPlus2.0."


Inwoners die in het buitengebied wonen en die mee willen doen aan dit project kunnen zich online aanmelden. "Een deskundige komt dan uw erf onder de loep nemen om te bepalen welke maatregelen kunnen worden uitgevoerd." Denk daarbij aan het plaatsen van gemengde hagen, fruitbomen, bloemenranden, zwaluwkasten, muizenruiters, mussenhotels en modderplaatsen.


Aan de hand van deze ‘erfscan’ wordt vervolgens een ‘erfplan’ met inrichtingstekening gemaakt, die aan de deelnemer wordt voorgelegd. Met de subsidie van Ervenplus 2.0. kan er gezorgd worden voor de juiste beplanting en nestgelegenheid op uw erf. Het doel van ErvenPlus is om de komende twee jaar 500 erven ‘biodiverser’ in te richten. Het project is mede mogelijk gemaakt door financiering van de Provincie Noord-Brabant en loopt tot en met 2021. [l]