Hans Verbraak (voorzitter van de ondernemersvereniging Majoppeveld) en Jos Naalden (voorzitter van ZLTO Roosendaal) ondertekenen de intentieverklaring, in het bijzijn van economiewethouder Cees Lok en parkmanager Pieter Wierckx
Hans Verbraak (voorzitter van de ondernemersvereniging Majoppeveld) en Jos Naalden (voorzitter van ZLTO Roosendaal) ondertekenen de intentieverklaring, in het bijzijn van economiewethouder Cees Lok en parkmanager Pieter Wierckx Foto: Remko Vermunt

Lokaal energieloket houdt stroom in de regio

ROOSENDAAL - Bedrijven gebruiken vaak meer stroom dan ze zelf op kunnen wekken en dat terwijl agrariërs juist meer op kunnen wekken dan dat ze verbruiken. Om die twee meer met elkaar in balans te brengen is in Roosendaal een energieloket opgericht dat agrariërs en ondernemers met elkaar in contact brengt. Zo levert de agrariër rechtstreeks zonnestroom die hij zelf niet gebruikt aan een ondernemer. Een win-winsituatie voor beiden.

DOOR REMKO VERMUNT


Een heuglijk moment afgelopen week voor bedrijventerrein Majoppeveld en de lokale ZLTO-afdeling. Beide partijen zetten hun handtekening onder de oprichting van dit energieloket. "Majoppeveld is al jaren bezig met de duurzaamheidstransitie", legt Hans Verbraak, voorzitter van het bedrijventerrein, uit. Zo is er bijvoorbeeld al een activiteitenplan opgesteld én er is een gezamenlijk fonds opgericht om deze activiteiten van te kunnen betalen. In dat plan staat onder andere de ambitie om het energieverbruik op het park te verminderen en meer energie op te wekken.


Toekomstbestendig

Dat allemaal met maar één doel: het bedrijventerrein toekomstbestendig maken. "Nederland heeft immers de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Bedrijven hebben veel energie nodig, maar hebben vaak ook grote platte daken waar zonnepanelen op geplaatst kunnen worden." Maar, uit onderzoek blijkt dat zelfs als alle (geschikte) daken binnen het bedrijventerrein vol gelegd worden met zonnepanelen, slechts 50 procent van het totale stroomgebruik opgewekt kan worden. "Dat is al heel wat, maar niet genoeg om energieneutraal te worden."


Handelsplatform

Daarom is de samenwerking opgezocht met de lokale ZLTO-afdeling. Agrariërs hebben vaak grote(re) daken maar verbruiken relatief weinig stroom, zij wekken dus vaak meer energie op dan ze zelf nodig hebben. Dankzij een handig handelsplatform kunnen die ondernemers en agrariërs straks met elkaar in contact komen en die energie digitaal verhandelen. Het overschot van de boer, wordt dan gebruikt door het bedrijf. "Zo gaan we proberen vraag en aanbod zoveel mogelijk met elkaar te matchen."


Geen tussenkomst

Voor beiden partijen is dat voordelig, mede doordat er geen tussenkomst meer is van een energiemaatschappij. "Stel dat een agrariër nu dertig euro krijgt voor zijn stroom en de energiemaatschappij verkoopt het aan de bedrijven voor vijftig euro. Door die schakel weg te halen, krijgt de agrariër straks bijvoorbeeld veertig euro voor de stroom van de ondernemer. Beiden verdienen daarmee tien euro." Volgens Jos Naalden (ZLTO) is dit een positieve ontwikkeling voor de agrariërs, die hierdoor een extra verdienmodel creëren. "De agrarische sector kan die stroom leveren. We hebben het nu over zonnepanelen, maar denk bijvoorbeeld ook aan de windmolens bij de Roosendaalse vliet." Zo ziet Naalden in de toekomst nog veel meer mogelijkheden voor agrariërs om te helpen om de energiedoelstellingen te behalen.


Uithangbord

Een mooie ontwikkeling, vindt ook wethouder Cees Lok die benadrukt dat dit vooral vanuit de ondernemers is opgezet. "Het zijn deze partijen die elkaar hebben gevonden en dit hebben opgezet en we zijn daarmee de eerste gemeente die het op deze manier doet." Volgens de wethouder wordt er nu al geregeld gebeld door andere gemeenten die willen weten hoe dit in Roosendaal is opgezet. "Dat is natuurlijk een mooi uithangbord voor Roosendaal. Er moeten er altijd een paar zijn die de eersten zijn en wij denken dat dit de toekomst gaat zijn."


Magneet

Er wordt nu klein gestart met drie ondernemers van bedrijventerrein Majoppeveld en één agrarier. "Maar het kan natuurlijk al snel uitgroeien mits daar behoefte aan is." De wethouder verwacht dat dit gaat werken als een magneet en dat ondernemers heel snel gaan aansluiten. "Er is eigenlijk geen enkele reden om niet mee te doen." Ondernemers en agrariërs die willen aansluiten bij het Energieloket kunnen contact opnemen met Pieter Wierckx via parkmanager@ovmajoppeveld.nl [l]