FOTO GOOGLE MAPS
FOTO GOOGLE MAPS Foto: Google Maps

Bewoners Thorbeckelaan: 'Wij denken graag mee over alternatieven voor zuidelijke ontsluitingsweg'

ROOSENDAAL - "Kijk ook naar alternatieven voor de zuidelijke ontsluitingsweg." Die oproep deden bewoners van de Thorbeckelaan-Zuid en de Jagersberg afgelopen week richting de gemeenteraad. Zowel op woensdag- als op donderdagavond ging de raad namelijk met elkaar in gesprek over het gebied Bulkenaar waar het nieuwe Bravis ziekenhuis gebouwd gaat worden. Op dit moment wordt daarbij vooral gekeken naar een zuidelijke ontsluitingweg, maar dat is volgens de bewoners een slecht idee.


Op basis van een tracéonderzoek is vooralsnog gekozen voor 'zuidelijke ontsluitingsweg'. Dit is een variant waarin een nieuwe weg wordt gerealiseerd tussen de afrit 25 Wouwse Plantage en de Thorbeckelaan/Willem Dreesweg zuidzijde met halverwege een extra weg naar het ziekenhuis. Om de doorstroming te verbeteren zou er gekozen worden voor een ondertunneling van de spoorwegovergang Willem Dreesweg. Maar, volgens de bewoners moeten raadsleden vooral nog eens goed kijken naar de alternatieven.

"Wij missen de onderbouwing waarom gekozen is voor de zuidelijke ontsluiting", laten bewoners weten. "Tijdens de commissievergadering is op geen enkel moment een inhoudelijk debat gevoerd waarom juist gekozen is voor deze oplossing. Argumenten om te komen tot de keuze voor Zuid en bijvoorbeeld niet voor Noord zijn niet genoemd. Zo is de weg bij Noord veel breder, zijn er geen uitritten van aangrenzende woningen en kan daar bijvoorbeeld ook meteen de ontsluiting van het bedrijventerrein Vijfhuizenberg worden meegenomen."


Goed nieuws

Hoewel de gebiedsvisie Bulkenaar afgelopen week unaniem werd vastgesteld is er echter volgens de wethouder nog genoeg ruimte om ook te kijken naar alternatieven. "Het goede nieuws is dat wethouder en de gemeenteraad onze mening delen dat men breder moet kijken dan naar alleen de eerder voorgestelde zuidelijk ontsluiting", stellen de buurtbewoners nu. "Waarmee er dus ruimte is om ook serieus overige alternatieven in de besluitvorming mee te nemen."


Andere opties

Zelf denken de omwonenden aan andere opties, zoals een ontsluiting langs het traject langs de spoorlijn aan de noordzijde. Of bijvoorbeeld een parallelweg aan de noordzijde van de snelweg vanaf knooppunt ‘de Stok’ naar ‘de Bulkenaar’. "Ook staat dan de optie nog open om de ontsluiting langs de zuidzijde te realiseren, door de ondertunneling van de spoorlijn meer naar het zuiden te leggen. Ook kan er gekeken worden naar een combinatie van meerdere ontsluitingen vanuit de Tolberg, om zo de verkeersdrukte te spreiden." De bewoners gaan er dan ook vanuit dat, zoals de wethouder zelf ook heeft aangegeven, het plan nog niet in beton is gegoten. "We pakken graag de uitnodiging van de wethouder op om samen tot een goede oplossing te komen." [l]