Het spelseizoen van De Bommequet is heropend. Voorzitter Ad Huigen op de voorgrond FOTO: ANNE HUISMANS
Het spelseizoen van De Bommequet is heropend. Voorzitter Ad Huigen op de voorgrond FOTO: ANNE HUISMANS Foto:

De Bommequet heeft deuren weer geopend

ROOSENDAAL – Net als de rest van Nederland, moest ook jeu-de-boules vereniging De Bommequet begin maart haar deuren sluiten. Terwijl de vereniging een uitermate drukke agenda kent, werd het redelijk stil aan de Buyenstraat, waar ze is gevestigd.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX


Een uitermate actieve voorzitter, bestuur , leden en vrijwilligers hebben ertoe bijgedragen dat De Bommequet voor veel andere jeu-de-boules verenigingen hét voorbeeld was om zo snel mogelijk na 1 juni weer actief te worden.


Consequenties

“Zodra de mededeling van sluiting door het RIVM en de overheid was gedaan, ben ik me intensief gaan oriënteren op de richtlijnen die landelijke en plaatselijke overheden uitvaardigden. Omdat onze vereniging héél veel clinics geeft en onze kantine een belangrijke bijdrage levert aan de betaling van de vaste lasten, hebben we een aanvraag ingediend voor een financiële bijdrage”. Ad Huigen geeft aan dat De Bommequet aan alle voorwaarden voldeed om voor die bijdrage in aanmerking te komen. “Er moest namelijk aangetoond worden dat we als officiële vereniging een omzetverlies leden, dat we tijdens de sluiting tenminste € 4000 vaste lasten hadden en dat een officiële boekhouding dat kon bevestigen. We zijn daarna als bestuur ook onmiddellijk aan de slag gegaan om voorbereidingen te treffen voor de heropening zodra dat zou mogen”.


Complex

Ad Huigen geeft aan dat het heropstarten van het seizoen een complex proces was. “We hebben als vereniging te maken met buitenbanen, de kantine, het terras en de hal waar binnen gespeeld kan worden. Uiteraard volgen we de aanwijzingen van de Nederlandse Jeu de Boules Bond, het RIVM en de lokale overheid. Dat betekent dat we de buitenbanen en het terras mogen gebruiken, volgens de opgelegde corona-afspraken”.


Creativiteit

Mogelijk dat zoiets voor de buitenstaander klinkt als appeltje-eitje, maar het is behoorlijk ingewikkeld om die richtlijnen te vertalen naar een werkbaar praktijkmodel. Ad daarover: “Al onze leden hebben per mail of post een triagelijst gekregen, waarop ze naar waarheid moesten aangeven hoe hun gezondheidssituatie is, maar ook van leden in het gezin. We hebben daarbij benadrukt dat iedereen een eigen verantwoordelijkheid draagt ten opzichte van zichzelf, maar ook ten opzichte van de andere leden. Wanneer 1 van de 8 vragen met ‘ja’ werd beantwoord was het advies ‘thuisblijven’.


De praktijk

Om het spel volgens de ‘corona-spelregels’ te spelen moest het bestuur dus erg creatief aan de slag. De uitermate enthousiaste voorzitter is daar helder over: “Met het bestuur hebben we de problemen geïnventariseerd waarmee we te maken zouden krijgen en er puntsgewijs een oplossing bij bedacht. Dat betekent dat een aantal regels tijdelijk zijn aangepast. Van de 35 banen worden er nu 17 gebruikt. Omdat we op maandag- en woensdagavond en op donderdag- en zaterdagmiddag spelen, en veel van onze 130 leden altijd op hetzelfde dagdeel komen, wordt er een vanzelfsprekende opdeling gemaakt”. Daarnaast heeft men naar de praktische uitvoering van het jeu-de-boules spel gekeken. Iedere speler gebruikt zijn eigen meetlint en ‘buutje’, er wordt geen werpcirkel gebruikt en ieder contact wordt vermeden. Niemand komt dus aan het materiaal van de ander”. Huigen voegt daar nog aan toe dat er speciale toiletregels gelden en ook de spelende koppels per computer worden aangewezen.


Samenwerking

“Omdat we een transparante vereniging zijn met respect voor elkaar en daarnaast altijd bereid zijn om te helpen, hebben we op onze website alle genomen maatregelen vermeld. Iedere jeu-de-boules vereniging in Nederland kan daar gebruik van maken. En inmiddels is gebleken dat men dat ook inderdaad doet”, vat de ambitieuze voorzitter zijn enthousiaste pleidooi voor deze mooie sport samen. [l]