77ste Tijdschrift heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale

ROOSENDAAL - Op woensdag 17 juni a.s. verschijnt het 77ste nummer van het Tijdschrift van heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale. Gelet op alle maatregelen in verband met het corona-virus zal de uitreiking van het eerste exemplaar, dit maal aan Jetty Blijdenstein, in zeer kleine besloten kring plaatsvinden.


De redactie is er zeker in geslaagd zestig bladzijden artikelen te publiceren, waarin velerlei facetten van Roosendaal en zijn bewoners uit het verleden tot leven komen.


Na de rubrieken Van de redactie en Lezers reageren neemt Marius Broos ons mee naar de tweede helft van 1919 aan de hand van allerlei berichten uit de toenmalige krant De Grondwet. Jetty Blijdenstein laat de lezers voor de laatste keer genieten van Bij òòns tuis, haar herinneringen aan vroeger in onvervalst Roosendaals dialect. Jammer dat de koek op is. De gloriejaren van volleybalvereniging WDDKUOBV worden uit de doeken gedaan door Mieke Spekman.


Joss Hopstaken gaat iets verder terug in de historie bij zijn beschrijving van Een scheepswerf in Roosendaal, waaruit blijkt dat Roosendaal in vroeger tijden best wat te betekenen had voor het transport over water.


Dan volgt een viertal artikelen in verband met muziek. Ben Maas beschrijft in Het Roosendaals Symfonie Orkest de rijke geschiedenis van dit muziekgezelschap, dat inmiddels is gefuseerd met het Jacob Obrecht Symfonie Orkest uit Bergen op Zoom tot het West Brabants Symfonie Orkest. Marius Broos vertelt uitgebreid over de eerste vijfentwintig jaren koorgeschiedenis van wat begonnen was als een onderafdeling van de R.K. Gildenbond in 100 jaar Mannenkoor ‘Concordia’, 1920-1945. De Werkgroep Genealogie neemt de rest van de geschiedenis voor zijn rekening met 100 jaar Mannenkoor ‘Concordia’, 1945-2020 en met enkele bijzonder fraaie illustraties in Uit de roemrijke jaren dertig van ‘Concordia’.


Tenslotte volgt een tweede Roosendaal, van dag tot dag nu over de periode 1 januari 1920 – 30 juni 1920. Marius Broos is daardoor helemaal bij met de terugblikken op een eeuw geleden.[l]