Afbeelding
Foto:

Twintig dakloze arbeidsmigranten terug naar eigen land

ROOSENDAAL - Twintig arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa die nu zonder perspectief op straat leven in Roosendaal, krijgen begeleiding bij de terugkeer naar hun eigen land. De gemeente Roosendaal is hiervoor het programma 'Reconnection' gestart.


DOOR REMKO VERMUNT


"De meeste Midden- en Oost- Europese migranten komen naar Nederland om te werken en geld te verdienen voor hun familie. Een aantal heeft hiervoor zelfs geld geleend. Als ze in Nederland zijn en geen werk meer hebben, bestaat de kans dat ze dakloos worden", legt wethouder Klaar Koenraad uit.


Taal- en cultuurproblemen

Omdat ze weinig aanspraak kunnen maken op voorzieningen én omdat er taal- en cultuurproblemen meespelen, komen ze in een uitzichtloze situatie terecht. "Helaas is er bij veel migranten ook schaamte: zij durven niet terug naar hun land, omdat ze het gevoel hebben gefaald te hebben."


Eigen netwerk

De gemeente heeft daarom Stichting Barka ingeschakeld. Zij hebben afgelopen jaren soortgelijke trajecten begeleid in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Stichting Barka heeft in de thuislanden, (waaronder Polen, Bulgarije en Roemenië) een uitgebreid eigen netwerk van hulpbronnen, zoals woonvormen en verslavingsklinieken.


Kwetsbare mensen

Wethouder Klaar Koenraad: “Het gaat om zeer kwetsbare mensen, die geen enkel perspectief meer hebben. Zij hebben een duwtje in de goede richting nodig. De best passende hulp krijgen ze in hun thuisland. En van een partij die de taal spreekt en het netwerk heeft. Ik heb het volste vertrouwen in deze samenwerking met Barka en onze partners.” [n]