Veel vragen over bestrijding van eikenprocessierupsen

ROOSENDAAL - Wat is precies het beleid rondom de preventie én bestrijding van de eikenprocessierupsen in de gemeente Roosendaal? Dat wil Roger van Nassau (CDA) weten van het college.


DOOR REMKO VERMUNT


"Vanuit verschillende inwoners hebben wij vragen gekregen aangaande de bestrijding van de eikenprocessierups in de gemeente Roosendaal". legt Van Nassau uit. "Deze inwoners hebben na het zien van nesten van de eikenprocessierups in het buitengebied van Roosendaal gelijk de gemeente gebeld met de vraag of deze nesten opgeruimd kunnen worden. Het antwoord hierop is meermaals geweest dat het buitengebied van de gemeente Roosendaal geen prioriteit betreft." Het CDA heeft hier begrip voor, maar verwacht wel dat de nesten alsnog zo snel mogelijk opgeruimd worden.


Beleid

Maar, het CDA wil ook weten of er tussentijds wel geschakeld wordt rondom het beleid. "Deze week viel namelijk te lezen dat de overlast van de eikenprocessierups hoger is door de regen- en onweersbuien die deze weken over ons land trekken. Zeker in de huidige weersomstandigheden zal de gemeente dus langs fietsroutes sneller moeten handelen om de overlast voor inwoners te beperken", concludeert Van Nassau.


Preventie en bestrijding

Hij wil dan ook weten wat er nu al gedaan wordt aan preventie en bestrijding, maar ook of het huidige beleid tussentijds geëvalueerd wordt en of er effectievere maatregelen worden getroffen.


'Overlast van de rups is hoger door regenbuien'


Daarnaast wil het CDA weten in welk percentage van de eiken in de gemeente Roosendaal de eikenprocessierups te vinden is en of dit aanwezigheidspercentage ook een maat is die meegenomen wordt in het huidige preventie- en bestrijdingsbeleid? Uit een bericht van Weeronline blijkt immers dat de gemiddelde aanwezigheid van de rups is afgenomen van 55 procent naar 30 procent. "Echter, is in sommige gemeentes het aanwezigheidspercentage boven de 50% en in andere gemeentes maar 10%" [n]