Afbeelding
Foto:

Veel Roosendalers niet ingeschreven bij Donorregister

ROOSENDAAL - Van de ruim 68200 inwoners in de gemeente Roosendaal die achttien jaar of ouder zijn, staan er 32900 geregistreerd in het Donorregister. Dat is 48 procent. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend heeft gemaakt. 52 procent heeft zich dus niet ingeschreven.


REMKO VERMUNT


Hoewel meer dan de helft van Roosendaal zich dus nog niet heeft ingeschreven, is er wel een stijgende lijn te zien. In 2019 had namelijk 45 procent van de inwoners zich ingeschreven in het register. Van de 48 procent die zich wel heeft ingeschreven, heeft 22 procent toestemming gegeven zonder donatiebeperkingen. Vijf procent heeft toestemming gegeven met donatiebeperkingen en zestien procent geeft géén toestemming. Vijf procent van de mensen heeft aangegeven dat nabestaanden mogen beslissen en één procent van de geregistreerden heeft één persoon aangewezen die mag beslissen.


Landelijk gemiddelde

De gemeente Roosendaal scoort met die 48 procent geregistreerden net iets onder het landelijk gemiddelde. Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de totale bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan een jaar geleden. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor.


Donorwet

Op 1 juli 2020 komt de nieuwe donorwet. Deze wet is voor mensen in Nederland vanaf 18 jaar die ingeschreven zijn in een Nederlandse gemeente. In het nieuwe Donorregister vult u in of u na uw overlijden wel of geen organen en weefsels aan een patiënt wilt geven. Voorbeelden van organen zijn een nier of longen. Voorbeelden van weefsels zijn huid of bloedvaten. Als u uw keuze invult, weet uw familie, partner of vriend(in) of u wel of niet orgaandonor wilt worden. Als u na 1 september 2020 nog niets heeft ingevuld in het register krijgt u een brief met de vraag of u uw keuze wilt invullen. Als u na de eerste brief niets invult, krijgt u na zes weken een tweede brief. Als u opnieuw niets invult, komt bij uw naam ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ te staan. [n]