Afbeelding
Foto:

Pastoor Ronald van Bronswijk is blij met de versoepelingen vanuit het Rijk. Mocht hij eerst maar dertig mensen binnenlaten in de kerk, nu zijn dat er zo'n honderd. Toch zijn de diensten nog niet zoals eerst, er komt namelijk nog een hoop bij kijken.


"We moeten natuurlijk wel 1,5 meter afstand houden. In de Josephkerk en de O.L.V Kerk aan de Kade kunnen we daardoor ongeveer honderd mensen ontvangen. In Nispen zijn dat er een stuk minder." Wie naar een dienst wil komen, moet zich eerst registreren via het secretariaat. In de kerken zijn de stoelen gestickerd waar je wel en niet mag zitten, er zijn looproutes uitgezet en bij binnenkomst moet je je handen desinfecteren.

"Daarnaast mag er nog niet gezongen worden, dus we zijn nog aan het onderzoeken of we op een andere manier iets met muziek kunnen doen. We zijn bijvoorbeeld in gesprek met organisten." Bij het ter communie gaan, krijgt men via een soort pincet de hostie overhandigd. De voorganger staat daarbij, voor zijn eigen veiligheid, achter een scherm. "Dat is wel even wennen, maar alles is sowieso vreemd."

Komende zaterdag wordt de eerste dienst in nieuwe opzet gehouden. "Zaterdagen zijn altijd wat rustiger, maar we hebben eigenlijk geen idee wat we komend weekend kunnen verwachten. Misschien blijven mensen wel allemaal thuis omdat ze huiverig zijn." Mocht het op zondag toch erg druk worden, dan wordt bekeken of de mensen verspreid kunnen worden over de kerken." [n]