Fabian Roodbol
Fabian Roodbol Foto: Christian Traets

Fabian Roodbol (9) kweekt zijn eigen gewassen in zijn moestuin in Roosendaal: "Ik heb een paar maanden geleden van oma Jansen een kweekkas gekregen als vervroegd verjaardagscadeau en ben daar meteen mee aan de slag gegaan!"


Hij kweekt inmiddels sla, Franse boontjes, paarse tomaten en verse kruiden, zoals basilicum. "We hebben al veel boontjes uit de eigen tuin gegeten en die smaken erg goed. Mijn moeder gebruikt veel basilicum", vertelt Fabian. Twee keer per week is hij bezig in de tuin om zijn groenten te verzorgen: "Ik geef dan water en ook hark ik als het nodig is." Hij is erg blij met zijn kweekkas. Op deze manier komen er ook geen slakken op de planten. De groenten worden op een bijzondere manier beregend. Dat gebeurt met opgevangen regenwater uit een ton. Op deze manier zorgt Fabian voor recycling van het kostbare water. Dat is zeker goed in tijden van droogte.

Paarse tomaten

Hij heeft ook bewust gekozen voor het kweken van niet-alledaagse gewassen, zoals paarse tomaten: "Je kunt deze tomaten ook heel goed eten. Ze groeien ook heel goed!" Fabian tuiniert niet alleen, hij krijgt hulp van zijn moeder. Samen hebben ze veel plezier in het kweken van groenten: "Later wil ik heel graag een eigen boerderij. Dan kan ik maïs, komkommer, pompoen, watermeloen, tomaten, aardbeien en bonen kweken! De groenten ga ik dan verkopen."[n]