Afbeelding
Foto: René Bruijnincx

Programmering theater Nispen aangepast

NISPEN – Ook al vervult de voorzitter van het Openluchttheater Nispen, Mariska Wagemakers, een ambassadeursrol binnen het bestuur, ze benadrukt tijdens het gesprek verschillende malen dat er met name door de vele vrijwilligers een hele stevige basis voor het gerealiseerde theater is gecreëerd.


DOOR RENÉ BRUIJNINCX


Ze geeft ook aan dat de totstandkoming van Openluchttheater Nispen vergelijkbaar is met een puzzel, waarvan de afzonderlijke stukjes niet allemaal op de juiste volgorde zijn gelegd. Maar dat is ook de kracht van Nispen. Het DNA van de Heerlijckheijd heeft ervoor gezorgd dat inwoners trots op hun dorp zijn, en daar graag de handen voor uit de mouwen steken.


1e Lustrum

2020 zou voor het Openluchttheater Nispen de boeken ingaan als het 1e lustrumjaar. “Het vijfjarige bestaan wilden we nadrukkelijk vieren middels een uitermate aantrekkelijk programma. We verwezen daarbij ook naar de optredens tijdens in het oprichtingsjaar. Dat de corona-crisis behoorlijk wat roet in het eten gooide, zorgde uiteraard voor heel veel extra werk gezorgd, maar het heeft ons ook een grote mate van saamhorigheid gebracht”, weet Mariska de achterliggende periode te duiden. Een goed bewijs daarvan toont een groep vrijwilligers die tijdens het gesprek in het theater bezig is met het sfeervoller maken van de decorzijde het aanbrengen van een bosachtige fotoachtergrond.


Creativiteit

Mariska is 25 jaar lang verpleegkundige geweest. “Ik was werkzaam in de psychiatrie, TBS, ziekenhuis, spoedeisende hulp, verpleegtechnische thuiszorg en terminale palliatieve zorg. In die periode ben ik voor 3 projecten van Artsen zonder Grenzen uitgezonden. Dat heeft me gevormd en daar heeft ook de 4-jarige opleiding aan de Kleine Tiki in Breda het nodige aan bijgedragen”, vertelt ze met gepaste terughoudendheid. “Dat heeft me geholpen bij mijn creatieve en kunstzinnige uitingen”. Dat kwam Mariska goed van pas, toen Nispen in 2015 de Brabantse Dorpen Derby won. Inmiddels runt Mariska alweer 3 jaar haar eigen Praktijk aan huis als Kunstzinnig Dynamisch Coach. Ook is ze als vrijwilliger betrokken bij het Taalhuis, waar ze fietsles geeft en is ze docent geworden op het Kleine Tiki.


Programmering

“Toen half maart duidelijk werd dat onze hele feestelijke programmering, voorlopig niet kon worden uitgevoerd, hebben we een aantal zaken categorisch aangepakt. We hebben contact gehad met de handhavingsjurist van de gemeente om ons coronaprotocol te laten toetsen en we hebben de amateur- en professionele theatermakers gesproken over de mogelijkheden voor dit jaar. Met die ingewonnen informatie zijn we begonnen aan een schaduwprogrammering”, vat de enthousiaste voorzitter het hele proces samen. En zoals je van een gedegen organisatie mag verwachten, werd er zondag 28 juni getest hoe een uitvoering met inachtneming van de regels vorm kon worden gegeven. “Het alternatieve programma is te zien op www.oltn.nl en op de facebookpagina. Eventuele wijzigingen en aanpassingen komen daar ook op te staan. “Wel moeten de bezoekers van tevoren reserveren via reserveer@oltn.nl, omdat anders de toegang kan worden geweigerd”, besluit Mariska. Vooraf reserveren is noodzakelijk.[n]