Afbeelding
Foto: Maxim Lambers

'Je kan zoveel leren van leeftijdsgenoten'

ROOSENDAAL - De 22-jarige Isa de Jong wordt regelmatig afgerekend op haar leeftijd. Ze vinden haar té jong, bijvoorbeeld bij sollicitaties. "Terwijl ik meer kan en weet dan de meesten denken." Met haar tentoonstelling 'Vandaag groei ik', die vanaf 28 augustus te zien is op zowel het Stationsplein als in het Tongerlohuys, wil Isa dat stigma doorbreken. De tentoonstelling laat beelden, illustraties en teksten zien van twintig twintigjarige vrouwen. "Je kan zoveel van elkaar leren als je open en eerlijk met elkaar durft te praten."


DOOR REMKO VERMUNT


Twee jaar geleden vertrok de Roosendaalse fotografe Isa de Jong voor een stage naar Amerika. Ze was toen slechts twintig jaar. "Ik studeerde aan de kunstacademia St. Joost in Breda en liep voor drie maanden stage in Amerika." Isa verbleef daar in een studentenhuis met allemaal leeftijdsgenootjes. "Zij hebben mij daar enorm geholpen, want ik kende de weg bijvoorbeeld niet en ik had geen idee hoe het daar werkt met telefoonabonnementen." Het was dat moment dat Isa besefte dat je, ondanks dat je dezelfde leeftijd hebt, enorm veel van elkaar kan leren. "Ieder heeft zo zijn eigen niveau en zijn eigen levenslessen opgedaan. Ook op jonge leeftijd."


Ze besloot die ervaring mee te nemen in haar afstudeeropdracht voor school. Een combinatie van die twintigjarige leeftijdsgenoten én de wijze lessen die ze van hen kan leren. Daarbij liet ze zich inspireren door fotograaf en filmmaker Johan van der Keuken die op 17-jarige leeftijd een fotoboek uitbracht onder de titel 'Wij Zijn 17'. Het waren dertig portretten van een vriendengroep uit Amsterdam Zuid. "Dat boekje heeft voor heel veel ophef gezorgd", weet Isa. "Mensen konden zich niet vinden in de afspiegeling van de zeventienjarigen." Maar, dat maakt het volgens Isa juist zo bijzonder. "Niemand anders had dat boekje kunnen maken. Hij had dezelfde leeftijd en vormde daardoor geen bedreiging. Daardoor kon hij open en eerlijk die foto's maken. Dat wilde ik ook doen. Ik denk dan ook niet dat iemand anders met dit resultaat had kunnen komen."


Toch was het spannend om aan het project te beginnen. Isa woont niet meer in Roosendaal, maar heeft hier nog wel vriendinnen en haar ouders wonen hier nog. "Ik ben gewoon de straat opgegaan en via vriendinnen ben ik op zoek gegaan naar meiden van twintig jaar die ik graag wilde portretteren. Soms kreeg ik binnen vijf minuten al hele bijzondere verhalen te horen. Dat was heel bijzonder." In totaal heeft Isa wel vijftig tot honderd meiden gefotografeerd. "Maar uiteindelijk heb ik een selectie gemaakt van twintig meiden. Die heb ik twee jaar lang gevolgd." Het zijn bijvoorbeeld meiden die te maken hebben gehad met een eetstoornis of een depressie. "Ik wil laten zien dat het, ook als twintigjarige, okay is om een depressie te hebben én dat je daar ook weer uit kan komen." Eén van de meest bijzondere verhaal is die van een meisje dat een auto-ongeluk heeft gehad en daardoor in een rolstoel zit. "Zij was zo enorm positief, daar heb ik echt heel veel van geleerd."


De beelden die ze in het eerste jaar maakte, heeft Isa gebruikt voor haar afstudeeropdracht. Die foto's zijn vanaf 26 augustus groot op het Stationsplein te zien. "Tijdens het afstuderen kwam ik via school in aanraking met het project De Mix, waarbij jonge kunstenaars de mogelijkheid krijgen nieuw werk te maken, geïnspireerd op werk van een fotograaf." Isa besloot daarop om de meiden nog wat langer te volgen. Het resultaat daarvan is te zien in het Tongerlohuys. "Het is een combinatie van portretten, illustraties en teksten die de meiden zelf hebben geschreven." De tentoonstelling is volgens Isa interessant voor leeftijdsgenootjes, maar zeker ook voor ouderen. "Het zijn hele toffe en inspirerende verhalen waar iedereen iets van kan leren."


De Mix ‘Vandaag Groei Ik’ met Isa de Jong en Johan van der Keuken is een project van stichting Beeldmix en museum Tongerlohuys welke is te zien van 28 augustus tot en met 2 november 2020 in museum Tongerlohuys en op het NS station Roosendaal.