Enkele 17e-eeuwse beelden in de kerk van Wouw. FOTO BEA HOEKS-DE LAAT
Enkele 17e-eeuwse beelden in de kerk van Wouw. FOTO BEA HOEKS-DE LAAT Bea Hoeks-de Laat

Spring op de fiets (of in de auto) voor de Bernardusroute

WOUW - De Bernardlaan, St. Bernaertsstraat, Hemiksemstraat, Bornhemweg, Bovendonk, we komen er allemaal wel eens langs maar waar komen deze namen nu vandaan


Het heeft allemaal te maken met een abdij bij Antwerpen: de Bernardusabdij. Vanaf de dertiende eeuw bezat deze cisterciƫnzerabdij een groot gebied in West-Brabant en hadden zij hun uithof op de plaats waar nu Bovendonk (Hoeven) is. Ook kreeg de abdij het patroonaatsrecht en waren monniken uit de abdij werkzaam in de vier parochies Hoeven, Oudenbosch, Oud Gastel en Wouw.
De aanwezigheid van de cisterciƫnzers in West-Brabant die zeven eeuwen geduurd heeft, heeft veel sporen in de regio nagelaten.

Dat is niet alleen te zien in de straatnamen maar vooral in de monumentale kerken. Zo zijn de 17e-eeuwse beelden uit de koorbanken in de kerk van Wouw te bewonderen. Deze koorbanken waren afkomstig uit de Bernardusabdij in Hemiksem (B). Toen dit cisterciƫnzerklooster tijdens de Franse revolutie in 1797 opgeheven werd en de abdijkerk werd afgebroken kon men gelukkig de koorbanken redden en zijn deze via een omweg in 1827 in Wouw terecht gekomen.


Expositie

Over de band van de abdij met de vier dorpen Hoeven, Oudenbosch, Oud Gastel en Wouw gaan de exposities die in de vier kerken zijn opgesteld.

De Bernardusdagen: 23 en 30 augustus, 6 en 13 september. Toegang en parkeren gratis.


Informatie

Meer info: www.bernardusdagen.nl of op www.facebook.com/bernardusdagen.nl. Voor de fietsroute: Ga naar www.route.nl fietsroute nummer 1005536.[n]