Jolanda van Wesep.
Jolanda van Wesep. Foto:

Vrijwilliger aan het woord: 'Ik wil van betekenis zijn voor andere mensen'

ROOSENDAAL - Jolanda van Wesep is inmiddels negen maanden actief voor Humanitas West-Brabant West als vrijwilligster op de afdeling communicatie. Vol overtuiging heeft ze voor deze organisatie gekozen: “Hier krijg je een eerlijke kans om jezelf te ontwikkelen.”


Jolanda spreekt met bevlogenheid en overtuiging over haar inzet voor Humanitas. “En zeg nou zelf, je kan twee uur op de bank gaan zitten, maar in diezelfde tijd kan je koffie gaan drinken met iemand die niet zo veel sociale contacten heeft.” Op een bepaald moment heb ik mezelf de vraag gesteld, wat vind ik nou echt belangrijk. De laatste tien jaar ben ik commercieel actief geweest. Maar ik wil toevoegen, iets nuttigs doen, van betekenis zijn voor andere mensen. Dan kom je al gauw uit bij Humanitas West-Brabant West. Het vrijwilligerswerk geeft me veel voldoening en het is fijn om deel uit te maken van een mooie organisatie. “Ik voelde me er van het begin af aan thuis.”


Waarom deze activiteit?

Bij Humanitas West-Brabant West hou ik me bezig met communicatie. Het is afwisselend werk en vind het leuk om te doen. Veel van onze vrijwilligers houden zich bezig met één op één begeleiding van een deelnemer, bijvoorbeeld als gezinsmaatje of helpen bij het op orde brengen van iemands financiële administratie. Maar ik vind het juist leuk om van betekenis te kunnen zijn voor een grote groep mensen. Ik heb vroeger bij een reclamebureau gewerkt. “Hoe bereik je mensen, hoe zorg je ervoor dat ze je weten te vinden.” Daar samen aan werken, in een team, dat spreekt me heel erg aan.


Hoeveel besteed je wekelijks aan je werk?

Hou het op ergens tussen de 6 en 15 uur per week. Elke week hebben we overleg met het communicatieteam. Ik volg regelmatig webinars over beeldgebruik, communicatie, marketing: “Alles wat bruikbaar is voor mijn werkzaamheden bij Humanitas West-Brabant West. Ik hou de ontwikkelingen op sociale media bij. Onlangs heb ik zes wijkhuizen bezocht om te onderzoeken of we misschien kunnen samenwerken bij sommige activiteiten. Ook krijg ik natuurlijk te maken met vragen vanuit de coördinatoren van de vrijwilligers en het bestuur van Humanitas. “Ik raad iedereen aan om vrijwilligerswerk te gaan doen. Met een paar uur per week kan je iemands leven veranderen.”


Humanitas West-Brabant West met kantoor in Roosendaal is een dynamische vrijwilligersorganisatie en heeft vele mooie maatjesprojecten en activiteiten om mensen die het even niet in hun eentje redden, weer terug op weg te helpen. Voor vrijwilligers een uitstekende plek om nieuwe ervaringen op de doen; voor deelnemers een organisatie waar tijd en ruimte is om je verhaal te doen en met aandacht voor jou als persoon.[n]