Afbeelding
Foto:

'RBC loopt als een rode draad door ons leven'

ROOSENDAAL - Wie met Floyd Aanen en Eric Konings in gesprek gaat over RBC, merkt meteen dat er bij de twee rasechte Roosendalers heel veel liefde en passie is voor dé voetbalclub van Roosendaal. Niet voor niets gingen ze eind 2019 aan de slag met Podcast De Luiten, waarin zij terugblikken op het rijke verleden van RBC. "We merken dat het gevoel van toen nog steeds leeft onder de mensen."


DOOR REMKO VERMUNT


Eric en Floyd kwamen in de jaren '90 als kleine jochies al bij Sportpark de Luiten. Het toenmalige stadion van RBC midden in de wijk Kalsdonk. "Ik kwam daar met mijn vader en m'n broer. RBC loopt als een rode draad door mijn leven. Ik ben daar opgegroeid", blikt Eric Konings terug. Datzelfde geldt voor Floyd. "Op 1 april 1995 bezocht ik mijn eerste wedstrijd. RBC-Veendam op de Teletribune. Dat kaartje heb ik nog steeds. Ik werd regelmatig door mijn moeder op de hoek van de Voltastraat afgezet. Dan kreeg ik tien gulden mee. Zeven gulden vijftig voor het kaartje en nog 2,50 gulden voor wat drinken en een zak snoep." De jongens groeiden op in het sportpark. "Het stadion was best krakkemikkig met harde stoelen, maar ik vond het prachtig en ik keek mijn ogen uit. Ik heb daar m'n eerste sigaretje stiekem gerookt met de spelers, maar ook m'n eerste vechtpartij gehad", lacht Floyd.


RBC speelde destijds in de kelder van de eerste divisie. "Dat was echt abdominaal slecht, maar aan de andere kant was het ook geweldig", blikt Floyd terug op die tijd. "Ik kwam zelf uit de Burgerhout, maar bijna heel Kalsdonk liep daar rond. Vriendjes van school, de buurman en mijn eigen voetbaltrainer bij Alliance." Er zaten soms wel duizend tot 1500 mensen in het stadion. "Er liepen mannen die al dronken waren voor de wedstrijd, mensen die verliefd waren en die elkaar hun eerste kus gaven. In de winter met je handjes tegen dat koude ijzer en ondertussen kwamen de spelers langsgelopen. Dat was fantastisch." Of RBC nou uit of thuis moest voetballen, Eric en Floyd waren er in die tijd bijna altijd bij. "We hebben daar gewoon hele goede herinneringen aan." Voor Floyd kwam dat ten einde toen RBC failliet ging. "Ik heb nog wel een seizoenskaart, maar dat nostalgische gevoel is wel weg." Voor Eric zit dat toch wat dieper. "Dat supporterschap is er nog steeds heel diep. Natuurlijk is het anders dat ze nu tegen Kloetinge spelen in plaats van tegen Feyenoord, maar je moet er ook zijn in de slechte tijden."


Toen ze eind 2019 door Toneelgroep Drie Maal Plankenkoorts werden gevraagd om mee te werken aan de voorstelling De Luiten, twijfelden ze dan ook geen moment. "Het was een geweldige avond en toen merkten we dat er zoveel geweldige verhalen te vertellen zijn over RBC. Het gevoel van RBC leeft nog steeds onder de mensen", vertelt Eric. Na afloop stuurde hij Floyd dan ook een berichtje. "Of we hier niet iets meer mee moesten doen." Daar hoefde hij niet lang over na te denken. "Ik blijf een radiomaker", vertelt Floyd die jaren voor Omroep Brabant heeft gewerkt. "Een podcast is een mooi instrument om een verhaal te vertellen." Inmiddels zijn we 26 afleveringen verder en hebben de mannen menig oud-speler en oud-trainer gesproken, zoals bijvoorbeeld Robert Maaskant. "De afleveringen zijn eigenlijk veel te lang, maar er is zoveel te vertellen. We laten oud-spelers aan het woord, vertellen anekdotes en we maken soms thema-uitzendingen." Binnenkort gaan ze zelfs een dag op pad met John van Loenhout. En dat is voor Floyd een droom die uitkomt. "Dat was voor mij een God in die tijd." Toch merken de mannen dat de oud-spelers en oud-trainers het ook enorm leuk vinden om mee te doen aan de podcast. "Wij stonden er destijds, ook toen RBC eigenlijk niets was. Dat kunnen veel mensen zich nog herinneren. Zij koesteren diezelfde nostalgische gevoelens." [n]