Analoge versie van het logo van de stichting Voorkomen is goedkoper dan genezen. FOTO JOS VOETEN
Analoge versie van het logo van de stichting Voorkomen is goedkoper dan genezen. FOTO JOS VOETEN Jos Voeten

Voorkomen is goedkoper dan genezen

ROOSENDAAL - Een algemene volkswijsheid is ‘voorkomen is beter dan genezen.’ Dat geldt voor COVID-19 en dat geldt ook voor de Ziekte van Parkinson.


Voorwaarde is dan wel dat je moet weten wat je kunt doen om te voorkomen. Dan is de juiste kennis wel handig en zowel voor Corona als voor Parkinson geldt dat er nog wel leemtes in kennis zijn. Jos Voeten is als Parkinsonpatiënt ervaringsdeskundige. Hij heeft de stichting ‘Voorkomen is goedkoper dan genezen’ opgericht om kennis te verbeteren. Doel van de stichting is het stimuleren van de ontwikkeling, verspreiding en toepassing van kennis. Primair gaat het om kennis over het voorkomen en genezen van Parkinson. En daarbij sluit de stichting zoveel mogelijk aan bij de Parkinsonvereniging en het platform Parkinsonnext. Zie www.sdgnederland.nl.
Vanuit zijn werk is Jos bekend met de kennispiramide. De onderste laag van de piramide, het fundament, gaat over het verzamelen van data. Data kun je analyseren en dan krijg je informatie, dat is de tweede laag van de piramide. Bij het verder indikken van informatie ontstaat de derde laag namelijk kennis in de vorm van concepten, natuurwetten en axioma’s. Wijsheid vormt de top van de piramide. Wijsheid komt neer op het waarderen en toepassen van beschikbare kennis.


Niet gekozen hobby
Voor Jos is de verbetering van kennis over de Ziekte van Parkinson momenteel vooral hobbymatig: ‘Ik zie Parkinson als een hobby die ik niet zelf heb gekozen. Mijn grootste bijdrage aan kennisontwikkeling lever ik momenteel via deelname aan het onderzoek Parkinson op Maat van het Radboud UMC. Binnen dat onderzoek is Jos één van uiteindelijk 650 Parkinsonpatiënten die (dagelijks) data leveren.’ En Parkinson op Maat is ook weer een netwerk waarbinnen kennisuitwisseling plaats vindt. Als ervaringsdeskundige heeft Jos ook al een paar keer een presentatie gegeven om zijn eigen kennis, ervaring en inzichten met anderen te delen.
En op 5 september dit jaar doet Jos samen met zijn vrouw Marit voor de derde keer mee met Bike voor parkinson (https://voorparkinson.nl/). Dit jaar doen ze voor het eerst mee onder de naam 'voorkomen is goedkoper dan genezen'. De opbrengst van de fietstocht gaat naar de verspreiding van kennis waarbij dit jaar het onderwerp Parkinson en werk is. Donaties zijn welkom: ga naar onze actiepagina (voorkomen is goedkoper dan genezen) op voorparkinson.nl en maak uw donatie over.[n]