Stratenmakers zijn in de Grensstraat tussen Nispen en Essen. FOTO GEMEENTE ESSEN
Stratenmakers zijn in de Grensstraat tussen Nispen en Essen. FOTO GEMEENTE ESSEN Foto: Gemeente Essen

Roosendaal wordt klein stukje groter met 'nieuwe' grens

ROOSENDAAL - Stratenmakers zijn vandaag in de Grensstraat tussen Nispen en Essen gestart met een opmerkelijke opdracht. De grenslijn die daar jaren geleden is aangelegd, wordt 1,80 meter verplaatst naar het zuiden. In zekere zin wordt Essen daarmee een stukje kleiner en de gemeente Roosendaal een stukje groter.

Belgische en Nederlandse autoriteiten voeren jaarlijks een ‘grensschouwing’ uit. Hierbij worden de exacte positie en de staat van alle grenspalen gecontroleerd. "Nazicht door de provincie Noord-Brabant bracht aan het licht, dat de grenslijn in de Grensstraat vele jaren terug op de verkeerde plek werd (her)aangelegd. Feitelijk ligt de echte grens een klein beetje zuidelijker." In onderling overleg met het bestuur van Essen, voert de gemeente Roosendaal nu een visuele grenscorrectie door.

Het verleggen van de ‘grensstenen’ op de rijweg neemt enkele dagen in beslag. Omdat de Grensstraat hiervoor volledig wordt afgesloten, voorziet de gemeente een korte omleiding via de Kloosterstraat en Guido Gezellelaan. De werkzaamheden aan de grensovergang moeten afgerond zijn op 1 september.[n]